Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

«Πρασινίζουν» οι πετρελαϊκές εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης - Οι στόχοι και ο ρόλος των ελληνικών ομίλων

Το τελευταίο διάστημα τόσο η Motor Oil όσο και η Helleniq Energy αποκαλύπτουν μια σειρά πράσινων projects, σηματοδοτώντας μια στροφή στην πράσινη ενέργεια, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και η ΔΕΗ.


Οι προτεραιότητες των κορυφαίων ελληνικών ενεργειακών ομίλων ακολουθούν το παράδειγμα των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών στον κόσμο, οι οποίες επιδιώκουν την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δραστηριότητές τους.

Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η INA, η OMV Petrom και η MOL έχουν επιδείξει σημαντική πρόοδο σε επενδύσεις και έργα πράσινης ενέργειας.

Στα ύψη οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολογίζει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις θα εκτιναχθούν κατά 6,5% φέτος στα 2,79 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 1,74 τρισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για καθαρή ενέργεια (η οποία περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια) και τα ορυκτά καύσιμα αντιστοιχούν στα υπόλοιπα. Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας πρόκειται να ξεπεράσει την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά.

Ωστόσο, μέρος της αλλαγής αυτής αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών – όπως η Sinopec, η Saudi Aramco, η Shell, η BP και η ExxonMobil . Ορισμένοι από αυτούς έχουν αναγνωρίσει τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πριν από δεκαετίες, όπως η η Equinor και η TotalEnergies.

Οι μικρότεροι ανταγωνιστές τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχουν μπει ενεργά στο παιχνίδι. Στα τέλη του Μαΐου, σε διάστημα μιας εβδομάδα περίπου, αποκαλύφθηκαν μια σειρά από έργα και επενδύσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Motor Oil Hellas για παράδειγμα ανακοίνωσε ότι απέκτησε το 75% της Unagi, η οποία κατέχει 51% μερίδιο σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ομίλου της Motor Oil, με ορίζοντα το 2030, ο Όμιλος προχωράει στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο έργων με γνώμονα τον ενεργειακό μετασχηματισμό, τα οποία θα υπερβούν τα €4 δισ., σε πολλά και διαφορετικά πεδία.

Η OMV Petrom εξασφαλίζει χρηματοδότηση για το πράσινο υδρογόνο

Η OMV Petrom υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ρουμανίας για την κατασκευή συστήματος ηλεκτρολύτη 20 MW για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Το υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε έως 39 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική επένδυση υπολογίζεται στα 74 εκατ. ευρώ.

Ο χώρος για την εγκατάσταση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, βρίσκεται στο διυλιστήριο πετρελαίου Petrobrazi βόρεια του Βουκουρεστίου. Η εταιρεία είπε ότι θα παράγει 2.600 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως.

Η OMV Petrom, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην αυστριακή OMV, τόνισε ότι έχει την ευκαιρία να γίνει ο κύριος ολοκληρωμένος παίκτης στην αγορά υδρογόνου της Ρουμανίας. Στο επενδυτικό της σχέδιο ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τρέχουσα δεκαετία, δέσμευσε περισσότερο από το 35% για προσπάθειες χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Ο Όμιλος MOL επεκτείνει τις δραστηριότητες της βιοενέργειας

Στη γειτονική Ουγγαρία, η MOL Group κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση βιοαερίου 4 MW στο Szarvas. Επεξεργάζεται περισσότερους από 40.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως από την παραγωγή κρέατος, 53.000 τόνους υπολειμματικών απορριμμάτων (όπως πολτός και κοπριά) και περίπου 18.000 τόνους γεωργικού υποστρώματος.

Η εγκατάσταση έχει ετήσια παραγωγή 12,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων βιοαερίου.

Ευκαιρίες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Κροατία

Η κροατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου INA – Industrija nafte, που ανήκει στη MOL, έγινε επίσης παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ηλιακή της μονάδα Virje , με ονομαστική ισχύ 10,2 MW και σύνδεση 9 MW με το δίκτυο, έχει εισέλθει στη φάση δοκιμών.

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στη χώρα. Η Virje εκτιμάται ότι παράγει 12,2 GWh ετησίως. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Péter Ratatics τόνισε τις φιλοδοξίες της εταιρείας για γεωθερμική ενέργεια, υπεράκτια αιολική ενέργεια και παραγωγή πράσινου υδρογόνου, καθώς και τη μακροχρόνια ανάπτυξη έργων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα για εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου.

Ratatics: Γράφουμε ιστορία στην INA

«Θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη μας μονάδα ηλιακής ενέργειας, γράφουμε ιστορία στην  INA και κάνουμε ένα βήμα προς ένα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον της επιχείρησής μας. Η INA καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την αναβάθμιση της παραδοσιακής αλυσίδας αξίας με διάφορα κερδοφόρα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Ratatics.

Νωρίτερα τον Μάιο, η εταιρεία έλαβε επιχορήγηση 252.500 ευρώ που εγκρίθηκε από τη Connecting Europe Facility (CEF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη της σκοπιμότητας εγκατάστασης υπεράκτιου αιολικού πάρκου 300 MW στη Βόρεια Αδριατική. Η υπό έρευνα περιοχή εκτείνεται σε 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ της Πούλα στην Ίστρια και της ιταλικής πόλης Ραβέννα.

Το υπεράκτιο δυναμικό αιολικής ενέργειας της Κροατίας εκτιμάται σε 25 GW.

Οι προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές δεν είναι νέες στον πετρελαϊκό τομέα των Βαλκανίων

Καμία από τις προαναφερθείσες εταιρείες στην περιοχή δεν είναι ακριβώς νέα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά τα πρόσφατα νέα μπορεί να υποδηλώνουν επιτάχυνση των επενδύσεων.

Κατά τα άλλα, η Petrol από τη Σλοβενία έχει διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της από τη διανομή ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτρική ενέργεια και την τηλεθέρμανση, καθώς και σε έργα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης, η HELLENiQ Energy λειτουργεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στα Βαλκάνια και σχεδιάζει να εισέλθει στο υπεράκτιο αιολικό παιχνίδι .

Η σερβική  NIS εργάζεται σε έργα πράσινου και μπλε υδρογόνου . Το σχέδιό της για την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού 102 MW Plandište ήταν αδρανές εδώ και χρόνια.

Η Zarubezhneft έχει εγκαταστήσει ένα ηλιακό πάρκο ισχύος 1 MW στη θέση του εγκαταλειμμένου διυλιστηρίου RNB στο Μπροντ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.