Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Μητκίδης (Μότορ Όιλ): Το 2026 σε λειτουργία η μεγάλη μονάδα ηλεκτρολύσης για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Το πρόγραμμα Blue Med είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Μότορ Όιλ στα πλαίσια της στρατηγικής της για ενεργειακό μετασχηματισμό και πρωτοπορία στις νέες τεχνολογίες.



Συγκεκριμένα, το Blue Med αφορά το δρόμο προς τη δημιουργία ενός κόμβου ενέργειας χαμηλών ρύπων στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω μονάδας 30 μεγαβάτ, τη δέσμευση CO2, τη μεταφορά και διανομή τους και εν τέλει τη χρήση τους στη βιομηχανία και τις μεταφορές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Hydrogen & Green Gases Forum ο Γιώργος Μητκίδης, επικεφαλής εναλλακτικών καυσίμων του ομίλου Μότορ Όιλ, πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ που στοχεύουν στην παραγωγή 60.000 τόνων υδρογόνου ετησίως και στη μείωση των ρύπων κατά 465.000 τόνους/έτος στις εκπομπές Scope 1 και 80.000 στις εκπομπές Scope 3.

Το οικοσύστημα του Blue Med περιλαμβάνει δέκα επιμέρους σχέδια, μια κοιλάδα υδρογόνου και επτά σχήματα συγχρηματοδότησης όπου συμμετέχουν 26 εταίροι και πέντε χώρες. 

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο 2024 προβλέπεται να λειτουργήσει σταθμός εφοδιασμού, ενώ θα ακολουθήσουν τα πρατήρια εφοδιασμού με υδρογόνο και το 2026 ο σταθμός ηλεκτρόλυσης, ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.