Πολλαπλάσια των σημερινών επιπέδων εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών απαιτείται για την επίτευξη των στόχων παραγωγής πράσινου υδρογόνου, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ενεργειακός Σύμβουλος του ΣΕΦ Στέλιος Ψωμάς, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο Hydrogen & Green Gases Forum που διοργάνωσε το energypress.
Ειδικοτερα, ο κ. Ψωμάς παρουσίασε μια άσκηση σχετικά με το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα σε μια προοπτική μέχρι το 2030. Αρχικά τόνισε ότι όταν μιλάμε για κόστος, χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη στην «άσκηση» το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας και όχι μόνο την παραγωγή. Επομένως πρόσθετα στο κομμάτι της ηλεκτρόλυσης, έχουμε την αποθήκευση υδρογόνου, την μεταφορά και τέλος την τελική χρήση. «Άρα όταν μιλάμε για κόστος θα πρέπει να τα συνυπολογίσουμε όλα αυτά», ανέφερε σχετικά.
Μένει ακόμη να απαντηθεί η αξιοποίηση του υδρογόνου κατά την τελική χρήση, δηλαδή ποια θα είναι η τελική κατανάλωση του υδρογόνου, γεγονός που, σε κάθε περίπτωση, είναι συνάρτηση μιας σειράς παραμέτρων που καταλήγουν να καθορίζουν το τελικό κόστος.
Συμπερασματικά, ο κ. Ψωμάς, απαντώντας και στο κεντρικό ερώτημα του πάνελ κατά πόσο μπορεί το υδρογόνο να αποτελέσει διέξοδο για νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, ανέφερε πως μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση των περικοπτόμενων ποσοτήτων για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Ωστόσο, αυτό χρειάζεται να γίνει με την ανάλογη στήριξη και ενίσχυση, καθώς διαφορετικά, σύμφωνα με τον κ. Ψωμά θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το 2030.
Ανάλογη θετική απάντηση υπό προϋποθέσεις στο κεντρικό ερώτημα του πάνελ έδωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Hydrogen, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος επίσης μετείχε στην συζήτηση. Συγκεκριμένα, ο CEO ανέφερε ότι μόνο με την χρήση φωτοβολταϊκών δεν μπορεί να προχωρήσει η πλατιά παραγωγή πράσινου υδρογόνου με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης καθώς κρίνεται μη ανταγωνιστική λύση.
Μια ενδεχόμενη προσιτή από άποψη κόστους λύση θα μπορούσε να είναι ένα virtual PPA που η μονάδα ηλεκτρόλυσης αγοράζει ενέργεια από ένα «pool» έργων ΑΠΕ που περιλαμβάνει τόσο φωτοβολταϊκά όσο και αιολικά. Βέβαια και αυτή η λύση κρίνεται ακριβή. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία πραγματοποιεί την εν λόγω «άσκηση» αυτήν την περίοδο και σύντομα θα είναι σε θέση να έχει μια καλύτερη εικόνα σχετικά με το κόστος του καυσίμου.
Βέβαια, χρειάζεται να σημειωθεί ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος απάντα θετικά στο ερώτημα του πάνελ, λέγοντας «ναι ναι οι μονάδες πράσινου υδρογόνου μπορούν κάνουν unlοck νέες επενδύσεις ΑΠΕ κι αυτό λόγω της αρχής του «additionality», δηλαδή την ευρωπαϊκή οδηγία ότι κάθε νέα μονάδα ηλεκτρόλυσης υποχρεούται να τροφοδοτείται από έργα ΑΠΕ που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.