Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

ΙΕΑ: Στο απόγειο θα φτάσει η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως πριν το τέλος της δεκαετίας

Σε επίπεδα ρεκόρ θα φτάσει η ζήτηση για πετρέλαιο παγκοσμίως προς το τέλος της δεκαετίας, αφού πρώτα θα έχει μειωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.


Όπως αναφέρει ο IEA, η ζήτηση αναμένεται να αγγίξει τα 105,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2028, λαμβάνοντας ώθηση από την Κίνα και την Ινδία. Ωστόσο, τα επόμενα 2 έτη πρόκειται να υπάρξει επιβράδυνση, καθώς περισσότεροι κάνουν «στροφή» προς την «καθαρή» ενέργεια.

Έτσι, ο Οργανισμός εκτιμά αύξηση κατά 2,4 εκατ. bpd φέτος, κατά 0,9 εκατ. bpd το 2024, κατά 1 εκατ. bpd το 2025 πριν επιβραδυνθεί σε 0,7 εκατ. bpd το 2026 και σε 0,5 εκατ. bpd και 0,4 εκατ. bpd τα επόμενα δύο χρόνια.

«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο πρόκειται να επιβραδυνθεί, σχεδόν να ανασταλλεί, τα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο Οργανισμός.

«Η στροφή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, με την κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου να αναμένεται πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας» σημειώνει.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του για το επόμενο έτος, ο IEA εκτιμά ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν, ακόμα και με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης να πέφτει στα 860.000 βαρέλια την ημέρα, έναντι 2,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα φέτος.

Η χρήση της βενζίνης αναμένεται να μειωθεί από το 2023, ενώ του πετρελαίου ως καύσιμο μεταφορών η μείωση θα έλθει τρία χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τον IEA.