Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ την Κυριακή: Η αντιπαράθεση Ριάντ-Μόσχας και η προειδοποίηση στους κερδοσκόπους – Τι βλέπουν οι αναλυτές

Μερικά 24ωρα μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Σαουδικής Αραβίας σε όσους σορτάρουν στην αγορά πετρελαίου, αλλά και εν μέσω της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας, συνεδριάζει την Κυριακή στη Βιέννη ο ΟΠΕΚ+.

Μία συνεδρίαση που επεφύλαξε και μια δυσάρεστη έκπληξη σε παγκόσμιους μιντιακούς κολοσσούς, καθώς οι αρμόδιοι συντάκτες τους δεν προσεκλήθησαν ως είθισται.

Η νέα συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ έρχεται στον απόηχο του πρόσφατου αιφνιδιασμού της παγκόσμιας κοινότητας όταν στη συνεδρίαση του Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές της παραγωγής πετρελαίου, οι οποίες διαμορφώνονται σε 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως ( το 3,7% της παγκόσμιας παραγωγής).

Η ανακοίνωση τότε οδήγησε στην άνοδο των τιμών κατά περίπου 9 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του μαύρου χρυσού ξεπέρασε τα 87 δολάρια τις ημέρες που ακολούθησαν. Στη συνέχεια όμως οι τιμές του Brent υποχώρησαν με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να βουτούν μέχρι και 70 δολάρια.

Η έντονη μεταβλητότητα που υπάρχει στην αγορά του μαύρου χρυσού, καθιστά επισφαλείς τις όποιες προβλέψεις για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ΟΠΕΚ.

Αναλυτές πάντως, εκτιμούν ότι το στίγμα θα δώσει η Σαουδική Αραβία, και όσο πλησιάζει η ώρα της συνάντησης τα μηνύματα που έρχονται από τους μεγάλους παραγωγούς είναι διφορούμενα και επιτρέπουν πολλαπλές αναγνώσεις.

Η ένταση Ριάντ- Μόσχας

Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Σαουδική Αραβία και Ρωσία βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την πολιτική παραγωγής.