Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Σκρέκας, Galli και Ξιφαράς «κλείνουν» σήμερα με τους ομολόγους τους από τη Βουλγαρία τη συμφωνία για την αποθήκευση αερίου στο Chiren

Συνάντηση εργασίας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Hristo Alexiev και τον ομόλογό του κ. Rosen Hristov θα έχει σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας.




Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στον ενεργειακό τομέα, ιδίως σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.

Η διαχρονικά στενή συνεργασία των δύο πλευρών έχει ήδη περάσει σε νέα φάση, μετά και την πρόσφατη θέση σε λειτουργία του αγωγού IGB, ενώ το energypress έχει προ ημερών αποκαλύψει ότι Ελλάδα και Βουλγαρία είναι έτοιμες να υπογράψουν συμφωνία προκειμένου η χώρα μας να αξιοποιήσει την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Chiren στη γειτονική χώρα για την αποθήκευση αποθεμάτων, σε εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων της ΕΕ.

Η επικέντρωση των επαφών στα ζητήματα του φυσικού αερίου αποτυπώνεται και στη σύνθεση της βουλγαρικής αντιπροσωπείας που θα λάβει μέρος στη συνάντηση, καθώς σε αυτή συμμετέχουν η κα. Denitsa Zlateva, Chief Executive της Bulgargaz και ο κ. Vladimir Asenov Malinov, Executive Director της Bulgartransgaz.

Από βουλγαρικής πλευράς θα παρευρεθούν, επίσης, ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα κ. Valedin Poriazov, καθώς και ο δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας, αρμόδιος για θέματα οικονομίας και πολιτικής, κ. Nikolay Fratev. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία του κ. Fratev στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε μόλις τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που ίσως καταδεικνύει ότι οι διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα δεν θα έχουν μόνο τυπικό και διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, αλλά θα μπουν και σε μεγαλύτερο βάθος, που απαιτεί και πραγμάτευση του αντικειμένου της συζήτησης σε επίπεδο πρακτικής και εφαρμοσμένης πολιτικής, πέραν του σχεδιασμού του πλαισίου αυτής.

Αντίστοιχη, άλλωστε, θα είναι και η σύνθεση της αντιπροσωπείας της ελληνικής πλευράς, καθώς τον κ. Σκρέκα θα συνοδεύουν η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο διπλωματικός σύμβουλος του ΥΠΕΝ κ. Βασίλειος Κονιάκος. 

Επίσης, παρόντες θα είναι και η CEO του ΔΕΣΦΑ κα. Maria Rita Galli και ο CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Εξάλλου, όπως έχει γράψει το energypress, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ήδη αποθηκεύσει ποσότητες φυσικού αερίου στην υπόγεια αποθήκε Chiren της Βουλγαρίας.

Το απόθεμα φυσικού αερίου που διατηρείται στην αποθήκη Chiren θα είναι διαθέσιμο έως τον Μάρτιο του 2023 και προορίζεται να αποτελέσει «γραμμή άμυνας» για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με καύσιμο.