Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εθνικοποιήσει την πρώην Gazprom Germania μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία ύψους 225,6 εκατομμυρίων ευρώ νωρίτερα σήμερα.
Ο γερμανικός εισαγωγέας φυσικού αερίου, πρώην θυγατρική του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, μετονομάστηκε σε Securing Energy for Europe (Sefe) αυτό το καλοκαίρι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προσπάθεια της Μόσχας να ρευστοποιήσει τη γερμανική θυγατρική της Gazprom.
Έκτοτε, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ελέγχει την εταιρεία καθώς το Βερολίνοπροσπαθούσε να αποφύγει το χάος στις ενεργειακές αγορές εάν η εταιρεία κατέρρεε.
Παρά την αλλαγή του ονόματος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί εταίροι ήταν απρόθυμοι να συνεργαστούν με τη Sefe, ενώ η Gazprom παρέμεινε ιδιοκτήτης. Κίνδυνος αφερεγγυότητας, εκτός και αν μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις, κάτι που θα ήταν πλέον δυνατό.
Μέχρι στιγμής, η Sefe έχει ήδη λάβει 11,8 δισ. ευρώ από την κρατική τράπεζα KFW και τώρα θα λάβει επιπλέον 2 δισ. ευρώ, πρόσθεσε η κυβέρνηση.
Η EC είπε ότι ενέκρινε το μέτρο καθώς θεωρούσε τη Sefe μια «εταιρεία συστημικής ενέργειας» με «μερίδιο 14% στην αγορά προμηθειών φυσικού αερίου στη Γερμανία», κατέχοντας επιπλέον και εκμεταλλεύεται το 28% της αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας.
Σοβαρές συνέπειες
«Η διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom δείχνει την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή. Πολλοί εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, με συμβάσεις σταθερής παράδοσης που έχουν συναφθεί με πελάτες πριν από την κρίση, δεν εξυπηρετούνται επί του παρόντος», δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.
«Οποιαδήποτε άτακτη αποτυχία εκπλήρωσης αυτών των σταθερών συμβάσεων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους πελάτες και τη γερμανική οικονομία. Έτσι, χαιρετίζουμε την αλλαγή ιδιοκτησίας του [Sefe], η οποία θα επιτρέψει στη Γερμανία να αναζητήσει νέους προμηθευτές φυσικού αερίου διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού».
Η Ρωσία έθεσε την εταιρεία σε λίστα κυρώσεων τον Μάιο και σταμάτησε τις παραδόσεις. Αυτό σήμαινε ότι η εταιρεία έπρεπε να αντικαταστήσει τους χαμένους ρωσικούς όγκους αγοράζοντας στις βραχυπρόθεσμες αγορές για να εκπληρώσει τις συμβάσεις παράδοσης εν μέσω ρεκόρ τιμών φυσικού αερίου που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
www.worldenergynews.gr