Σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επίπεδο σε ότι αφορά τους στόχους για την εγκατάσταση ΑΠΕ και σταθμών αποθήκευσης (και συνεπώς σε ότι αφορά το ποσοστό κάλυψης των ηλεκτρικών αναγκών από «πράσινες» πηγές) φαίνεται ότι καταλήγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που βρίσκεται υπό αναθεώρηση, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των ευρωπαϊκών πολιτικών ενίσχυσης των ΑΠΕ και απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και ιδίως το Ρωσικό αέριο.
Συγκεκριμένα, πληροφορές αναφέρουν ότι στα σενάρια που «τρέχει» το ΥΠΕΝ, οι στόχοι για το 2030 θα κινηθούν ως εξής:
- Χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 25-30 GW, στο οποίο περιλαμβάνεται και μία σειρά από καινούριους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, πέρα από νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Ένα από αυτά είναι το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, το οποίο είναι ολοκληρωμένο κατά 90% και πλέον, όπως και το έργο της εταιρείας στον ποταμό Μετσοβίτικο. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ 10 GW, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 8 χρόνια θα πρέπει να αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 10-20 GW.
- Μονάδες αποθήκευσης στα επίπεδα των 5-8 GW. Το portfolio θα αποτελείται από έργα και των δύο τεχνολογιών αποθήκευσης, δηλαδή μπαταρίες και μονάδες αντλησιοταμίευσης. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αύξηση στόχου δεδομένου ότι το υφιστάμενο ΕΣΕΚ προβλέπει την ανάπτυξη μονάδων συνολικής ισχύος 1,5 GW μέχρι το τέλος της 10ετίας.
- Ποσοστό συμμετοχής 80% της «πράσινης» ενέργειας στο εθνικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ προβλέπεται «πράσινο» μερίδιο 65%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπολογισμοί για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ βρίσκονται ακόμη σε συζήτηση, ενώ βασίζονται σε μία σειρά σεναρίων για τον τρόπο επίτευξης του στόχου για την «πράσινη» συμμετοχή στην κάλυψη των εγχώριων ενεργειακών αναγκών. Για να «κλειδώσει» η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ αναμένεται η οριστική λήψη αποφάσεων από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Πρακτικά θα αποφασιστεί ποιό θα είναι το βασικό σενάριο που θα προκριθεί ως «οδικός χάρτης», και βέβαια η λεπτομερής ποσοτικοποίησή του.
Οι αποκαλύψεις Σκρέκα
Ενδεικτικά, ωστόσο, των προθέσεων του ΥΠΕΝ είναι τα όσα ανέφερε σχετικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός:
Θα πρέπει να φτάσουμε τα 28 περίπου γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ως το 2030. Η ποσότητα αυτή είναι σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τα 10 γιγαβάτ που διαθέτει η χώρα σήμερα". Δεδομένου του ότι απομένουν οκτώ χρόνια ως το 2030 και η σημερινή ισχύς ΑΠΕ είναι κοντά στα 10 γιγαβάτ, η χώρα θα χρειαστεί προσθήκες 2,25 γιγαβάτ ετησίως θεωρητικά για να πετύχει το στόχο αυτό. Συγκριτικά, η χώρα μας αναμένεται να εγκαταστήσει φέτος περί τα 2 γιγαβάτ.
Παράλληλα, ο αναθεωρημένος στόχος του 2030 μεταφράζεται σε περίπου 12-13 δισ. ευρώ επενδύσεων με βάση ένα κόστος 600.000/μεγαβάτ, ενώ εξαρτάται και από το «πράσινο» μίγμα (πόσα φωτοβολταϊκά και πόσα αιολικά θα εγκατασταθούν), πράγμα που απομένει να αποσαφηνιστεί από το ΕΣΕΚ.
Επιπλέον, η χώρα μας θα χρειαστεί περί τα 10 δισ. ευρώ επενδύσεων στο δίκτυο προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει την εγκατάσταση των ΑΠΕ, στα οποία περιλαμβάνονται και οι αναβαθμίσεις των διεθνών διασυνδέσεων.
Στο ποσό προστίθεται και το κόστος για τις μπαταρίες και την αποθήκευση ενέργειας που πλέον υπολογίζεται από το ΥΠΕΝ στα 7 γιγαβάτ για το 2030 με κόστος 7-10 δισ. ευρώ, άρα το σύνολο του στόχου εκτιμάται σε 33-35 δισ. ευρώ στα επόμενα 8 χρόνια για να φτάσουν οι ΑΠΕ το 80%.
Ήδη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχει προϋπολογιστέι ποσό 450 εκατ. για την αποθήκευση στα επόμενα 2-3 χρόνια συν αρκετά δισ. ευρώ δανείων καθώς και ένα ποσό 500 εκατ. για τα δίκτυα.
"Οι υψηλές συνολικές επενδύσεις στις ΑΠΕ δεν θα επιβαρύνουν πολύ τους καταναλωτές διότι είναι πολύ φθηνότερες σε σχέση με το αέριο και το λιγνίτη. Εν τέλει κάνουμε τις επενδύσεις χωρίς να αυξάνονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τα δίκτυα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι θετικό για τον καταναλωτή", τόνισε επιπλέον ο κ. Σκρέκας.
Μόνο οι φετινές ΑΠΕ εξοικονομούν 600 εκατ. ευρώ
Η σημασία της ανάπτυξης των ΑΠΕ ως φθηνότερης πηγής ηλεκτροπαραγωγής είναι εμφανής σταθερά χρόνο με το χρόνο, όπως τόνισε ο υπουργός.
Χαρακτηριστικό είναι ότι για φέτος αναμένονται στην Ελλάδα εγκαταστάσεις ΑΠΕ 2 γιγαβάτ, οι οποίες προβλέπεται να παράγουν 3 εκατ. μεγαβατώρες και να εξοικονομήσουν 6 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου προκύπτει μια εξοικονόμηση περί τα 600 εκατ. ευρώ με βάση μια τιμή αερίου στα 100 ευρώ/MWh.