Δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν θα ξεπεραστεί πλήρως τους επόμενους μήνες, αλλά θα συνεχιστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να είναι σαφές σε όλους, ότι η στροφή της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ προς την πράσινη οικονομία με χαμηλό αποτύπωμα, θα έχει τίμημα. «Ωστόσο, παραμένει ο μόνος δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης με καθαρότερες μορφές ενέργειας, που θα καταστούν οικονομικά πιο ανταγωνιστικές με την πάροδο του χρόνου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι λόγω της μετάβασης, αλλά επειδή αργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια να αναπτύξουμε τις απαραίτητες υποδομές επόμενης γενεάς (…)», προσθέτει.
Ανανέωση εταιρικής ταυτότητας
Στη συνέντευξη, ο κ. Σιάμισιης αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανανέωση της εταιρικής ταυτότητας και στην αλλαγή της ονομασίας των Ελληνικών Πετρελαίων σε Helleniq Energy, ως τρόπου με τον οποίο θα καταδειχθεί ότι, όπως αλλάζει ο κόσμος, έτσι αλλάζει και ο όμιλος, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας ένα πιο καθαρό και βιώσιμο μέλλον για όλους.
Εν συνεχεία, παραθέτει στοιχεία αντιπροσωπευτικά της δομής και λειτουργίας του επιχειρηματικού ομίλου, την οικονομική του ισχύ, τον αριθμό των εργαζομένων και τη δραστηριοποίησή του στις αγορές των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, (Κύπρος, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία), όπως επίσης και τη δραστηριοποίησή του στην ελληνική αγορά μέσω της θυγατρικής EKO, της ELPEDISON και της DEPA Commercial.
«Όραμα 2025»
Ο κ. Σιάμισιης αναπτύσσει περαιτέρω εν συντομία το νέο στρατηγικό επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου «Όραμα 2025», τους στόχους και τους πυλώνες της νέας αυτής επιχειρηματικής στρατηγικής: «Αναζητούμε καινοτόμες πρακτικές για την παραγωγή ενεργειακών προϊόντων με χαμηλό ή μηδενικό αποτύπωμα. Επενδύουμε στην παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων. Αναζητούμε καινοτόμες πρακτικές για την παραγωγή ενεργειακών προϊόντων με χαμηλό ή μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επενδύουμε στην παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων επόμενης γενιάς, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, στη σταδιακή αντικατάσταση μέρους των πρώτων υλών των διυλιστηρίων με πρώτες ύλες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στην έρευνα και στην ανάπτυξη ‘πράσινων’ τεχνολογιών και εφαρμογών, στην αναβάθμιση των υποδομών για την παραγωγή ενέργειας και καυσίμων, καθώς και στην ενεργειακή απόδοση» ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.
Σημειώνεται ότι η Helleniq Energy δραστηριοποιείται στη Βόρεια Μακεδονία μέσω της εταιρείας εμπορίας καυσίμων ΟΚΤΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1978 και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στη χώρα αυτή. Το 1999, η ΕΛ.ΠΕ.Τ. ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Α.Ε., θυγατρική της τότε Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, εξαγόρασε το 81,51% της ΟΚΤΑ. Τον Ιούλιο του 2002, οι εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ συνδέθηκαν με αγωγό 210 χιλιομέτρων με το διυλιστήριο του ομίλου στη Θεσσαλονίκη.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)