Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

«Μαξιλάρι» ασφαλείας 600 εκατ. ευρώ για ρεύμα και 400 εκατ. για πετρέλαιο θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2023 που ανακοινώνεται Δευτέρα - Πως θα διατεθεί το αποθεματικό

Ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας, ύψους 600 εκατ. ευρώ ή μόλις 50 εκατ. το μήνα, προβλέπει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για το 2023, προκειμένου να επιδοτηθούν, εφόσον απαιτηθεί, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. 



Το ποσό αποτελεί μέρος του ειδικού αποθεματικού, συνολικού ύψους 1 δισ ευρώ, που θα περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023, ο οποίος κατατίθεται τη Δευτέρα στην Βουλή.

Τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα 400 εκατ ευρώ; Τμήμα τους θα χρησιμοποιηθεί για τη παράταση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και μετά τον Ιανουάριο του 2023, η οποία θεωρείται δεδομένη, ενώ με το υπόλοιπο θα καλυφθούν οι ανάγκες φορέων της γενικής κυβέρνησης, όπως νοσοκομεία και σχολεία, οι οποίες θα είναι αυξημένες με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Κρίνοντας σε κάθε περίπτωση από την συνολική εικόνα και τα μόλις 50 εκατ. το μήνα που μπαίνουν στην άκρη για τυχόν επιδοτήσεις, ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς είναι λίαν φειδωλός στο κεφάλαιο ηλεκτρικό ρεύμα.

Συγκριτικά με τα πάνω από 2 δισ που διέθεσε φέτος το κράτος για να στηρίξει τους λογαριασμούς ρεύματος σε βιώσιμα επίπεδα, το προϋπολογισθέν κονδύλι για του χρόνου είναι θεαματικά μειωμένο. Αφενός γιατί εκτιμάται ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο, άρα και στο ρεύμα, θα διατηρηθούν χαμηλά, αφετέρου γιατί οι όποιες ανάγκες θα καλυφθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών.

Μπορεί να ανατραπούν οι παραπάνω προβλέψεις; Θεωρητικά ναι, απαντούν οι ειδικοί. Οσο συνεχίζεται ο πόλεμος και ένα ατύχημα, είναι ικανό να εκτινάξει τις τιμές στο φυσικό αέριο, τα πάντα μπορεί να συμβούν. Εφόσον ωστόσο συνεχιστεί η τωρινή τάση στις τιμές, τότε το κράτος θα συνεχίσει για πολλούς ακόμη μήνες εντός του 2023, να συμμετέχει με μηδενικά ποσά στις επιδοτήσεις, όπως συνέβη το Νοέμβριο και πρόκειται να γίνει και τον Δεκέμβριο. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, που εκπνέει στα τέλη Δεκεμβρίου, θα επιχειρηθεί να διατηρηθεί μέχρι το τέλος της σεζόν θέρμανσης. Ιδανικά η κυβέρνηση, καθ' οδόν προς τις κάλπες θα ήθελε να επιδοτήσει και τις βενζίνες, οι οποίες έχουν πάρει ξανά την ανιούσα και με την πορεία του μπρέντ να παραμένει εντελώς αβέβαιη. 

Ανέπαφο το «μαξιλάρι»;

Κάτι που για να συμβεί, πρέπει να διατηρηθεί κατά το δυνατόν ανέπαφο το «μαξιλάρι» των 600 εκατ. για το ρεύμα. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Ναι, απαντούν οι ειδικοί, εφόσον το φυσικό αέριο συνεχίσει την πτωτική του πορεία και διαμορφωθεί εντός του επόμενου έτους στα 70-80 ευρώ / MWh, σενάριο κατά το οποίο πιθανώς να μην χρειάζεται πλέον ούτε ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης.

Οι τάσεις πάντως στην αγορά δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο οι καταναλωτές θα πληρώσουν τις χαμηλότερες χρεώσεις ρεύματος από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και άρχισε η εφαρμογή του νέου συστήματος για τα τιμολόγια λιανικής. Τα τιμολόγια Δεκεμβρίου που πρόκειται να ανακοινώσουν οι πάροχοι τη Κυριακή 20 Νοεμβρίου μπορεί να κινούνται ενδεχομένως και κάτω των 35 λεπτών για τη μεγάλη κατηγορία όσων «καίνε» μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα. Τα αντίστοιχα για το Νοέμβριο ήταν κάτω των 40 λεπτών.

Εφόσον οι ονομαστικές χρεώσεις των προμηθευτών κινηθούν σε αυτά τα επίπεδα, η επιδότηση θα καλυφθεί αποκλειστικά από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και αναμένεται να κυμανθεί στα 19-20 λεπτά, προκειμένου να διατηρηθεί η τελική λιανική τιμή στα 15-16 λεπτά.