Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Τα επόμενα βήματα της Energean - Πως θα αναπτύξει τον "Όλυμπο" τον υδρογονανθράκων στο Ισραήλ και τα έργα σε Αίγυπτο και Ιταλία

Μετά την έναρξη λειτουργίας της παραγωγής στο οικόπεδο Καρίς και τα θετικά αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις "Ζευς" και "Ερμής", η Energean προχωρά με το πρόγραμμα εξερεύνησης και ανάπτυξης κοιτασμάτων της τόσο στο Ισραήλ, όσο και σε άλλες αγορές της Μεσογείου.



Έργα ανάπτυξης

Στο οικόπεδο Karish North, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την εγκατάσταση δεύτερης γραμμής επεξεργασίας που θα αναβαθμίσει την παραγωγή στα 8 δις. κ.μ. και 32.000 βαρέλια πετρελαίου συνολικά. Οι σχετικές εγκαταστάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του 2023.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η εταιρεία στα πλαίσια των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου, επόμενο βήμα στο χρονοδιάγραμμά της είναι η πρώτη παραγωγή αερίου από την άδεια ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο. Πλέον έχουν ολοκληρωθεί οι υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις και στα τέλη αυτού του έτους προβλέπεται να παραχθεί αέριο. Παράλληλα, στην άδεια Abu Qir, επίσης στην Αίγυπτο, προβλέπεται η διεξαγωγή άλλων τεσσάρων γεωτρήσεων κατά την περίοδο 2023-24.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, η Energean προγραμματίζει την έναρξη παραγωγής στο σχέδιο Κασσιόπη για το α' εξάμηνο του 2024, ώστε να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή στη χώρα σε σχέση με τα 9.300 βαρέλια/ημέρα που είναι φέτος σε 20.000 βαρέλια.

Ερευνητικό πρόγραμμα

Στα blocks που περιλαμβάνουν την περιοχή Όλυμπος, η Energean έχει ήδη προχωρήσει σε δύο ανακαλύψεις. Το κοίτασμα Αθηνά, στο οποίο πιστοποιήθηκαν από ανεξάρτητο εκτιμητή δυνητικά αποθέματα (2C) 11,75 δισεκ.κ.μ. φυσικού αερίου, και πρό δύο εβδομάδων το κοίτασμα Ζευς, με την αρχική εκτίμηση να παραπέμπει σε 13,3 δισεκ.κ.μ.  φυσικού αερίου. Μια τρίτη ανακάλυψη έχει κάνει η εταιρεία νοτιότερα, στο Block 31, το κοίτασμα Ερμής που εκτιμάται μεταξύ 7 και 15 δισεκ. κ.μ. φυσικού αερίου, ενώ εδώ και λίγες εβδομάδες είναι σε εξέλιξη η γεώτρηση Ηρακλής στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα έχει έκθεση από ανεξάρτητο εκτιμητή για το δυναμικό των νέων ανακαλύψεων στις αρχές του 2023 με στόχο μέσα στο πρώτο εξάμηνο να παρουσιάσει συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Οι επιλογές που εξετάζονται για τις πρόσθετες αυτές ποσότητες είναι η διάθεση επιπλέον φυσικού αερίου στην αγορά του Ισραήλ, η εξαγωγή προς την Αίγυπτο καθώς και η εξαγωγή προς την Κύπρο με προοπτική υγροποίησης για προώθηση ποσοτήτων στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στο εμπορικό σκέλος η Energean έχει υπογράψει ήδη συμβόλαια για προμήθεια 7,2 δισ. κ.μ. αερίου στο Ισραήλ και ήδη από το 2023 οι ποσότητες θα αρχίσουν να φτάνουν στους πελάτες της σε σημαντικούς όγκους.