Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Αλλάζουν ρότα τα φορτία LNG και έρχονται για να "σώσουν" την Ευρώπη - Τι δείχνουν τα μακροπρόθεσμα για το 2022

Σημαντική άνοδο αναμένεται να σημειώσουν οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ κατά το επόμενο έτος, καθιστώντας τη χώρα μεγαλύτερο εξαγωγέα διεθνώς πάνω από το Κατάρ και την Αυστραλία.




Συγκεκριμένα, η αμερικανική υπηρεσία ΕΙΑ ανέφερε πρόσφατα ότι οι εξαγωγές θα φτάσουν τα 11,5 δις. κ.π. ημερησίως το 2022, δηλαδή ποσότητα που αντιστοιχεί στο 22% της προβλεπόμενης ζήτησης διεθνώς.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσουν τα πρωτεία τουλάχιστον ως το 2025, όταν και το Κατάρ θα θέσει σε λειτουργία την επέκταση του κοιτάσματος North Field.

Σύμφωνα με το Reuters, μέσα στο 2021 οι αμερικανικές εξαγωγές LNG στράφηκαν προς την Ασία με 13% προς την Κορέα, 13% στην Κίνα και 10% στην Ιαπωνία.

Για το 2022 προβλέπεται η ολοκλήρωση τριών νέων σταθμών υγροποίησης στις ΗΠΑ: Η τρίτη επέκταση του Κόρπους Κρίστι της Cheniere Energy, το έργο Πλέικμαϊνς της Venture Global και το Ντρίφτγουντ της Tellurian.

Δεκάδες νέα φορτία προς Ευρώπη

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασε κατά πολύ την αντίστοιχη της Ασίας με αποτέλεσμα φορτία LNG για πώληση στη φυσική αγορά να αλλάζουν πορεία και να κατευθύνονται πλέον προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και το πρώτο φορτίο αυστραλέζικου LNG προς την Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία. 

Ο Τόρμπορν Τόρνκβιστ, επικεφαλής της Gunvor, μεγαλύτερου οίκου εμπορίας LNG παγκοσμίως, δήλωσε σχετικά ότι αναμένει 15-20 φορτία πέραν των προγραμματισμένων μέσα σε αυτό το μήνα συν άλλα τόσα τον Ιανουάριο.

Τα φορτία αυτά αναμένεται να στηρίξουν σημαντικά τον εφοδιασμό της Ε.Ε. με φυσικό αέριο, αν και θα πληρωθούν "χρυσά".

Η Ασία συνεχίζει να κερδίζει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Η αύξηση της εξαγωγικής δυνατότητας των ΗΠΑ, πάντως, δεν αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα μακροπρόθεσμα σε ότι έχει να κάνει με τα συμβόλαια του LNG.

Κατά τους τελευταίους μήνες υπογράφηκαν αρκετές νέες συμφωνίες με πελάτες στην Ασία. Για παράδειγμα, μόλις προχθές η κινεζική CNOOC συμφώνησε να αγοράσει μεγάλο μέρος της νέας αμερικανικής παραγωγής, γεγονός που αφήνει μικρά περιθώρια για την Ευρώπη. Συνολικά κινεζικές εταιρείες έχουν υπογράψει έξι συμβόλαια εφοδιασμού με τις ΗΠΑ από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.