Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

H JP Morgan βλέπει το αργό στα $125 το 2022

Συνεχίζουν να μαζεύονται «μαύρα σύννεφα» για  το μέλλον των τιμών ενέργειας. 







Όπως διαβάζουμε, οι τιμές του αργού πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 125 δολάρια το βαρέλι την επόμενη χρονιά και τα 150 δολάρια το 2023,σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan, λόγω ελλείψεων στην παραγωγική ικανότητα των χωρών του ΟΠΕΚ.

«Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα επιβραδύνει τις αυξήσεις στην παραγωγή στις αρχές του 2022 και πιστεύουμε ότι δύσκολα θα αυξήσει τις προμήθειες» τονίζουν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η JP Morgan αναμένει η παγκόσμια ζήτηση  για αργό να αγγίξει τα 99,8 με 101,85 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022-23.

Παράλληλα, απώλειες κατέγραψε το αργό πετρέλαιο την Πέμπτη καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχες χώρες ετοιμάζονται να προχωρήσουν κανονικά στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον Ιανουάριο, παρά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμιρκον.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Ρωσία   έχει προτείνει σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα  κόντρα στις προσδοκίες της αγοράς.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, προσχέδιο ανακοινωθέντος αναφέρει μια αντίστοιχη αύξηση.

Αποτέλεσμα αυτών των προβλέψεων ήταν την Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού υποχωρήσει 0,2% στα 65,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να βουτάει ως και 4% στα 63 δολάρια.

Οπως ήταν γνωστό, οι επενδυτές ανέμεναν ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του δεν θα προχωρήσουν στη συμφωνημένη αύξηση παραγωγής λόγω ανησυχιών για τη νέα μετάλλαξη Ομικρον.  

Πάντως τις τελευταίες ημέρες οι τιμές έχουν βουτήξει σε «bear market».

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πετρελαϊκού καρτέλ, η Γερμανία ανακοίνωσε την επιβολή πιο αυστηρών περιορισμών, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους όσον αφορά τη ζήτηση.