Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Η Σαουδική Αραβία αυξάνει τις τιμές πετρελαίου για ΗΠΑ και Ασία

Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές του πετρελαίου για τους αγοραστές σε Ασία και ΗΠΑ, σε μια ένδειξη ότι βλέπει τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, όπως μεταδίδει το Bloomberg.



Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο OPEC+ εξέπληξε τους traders με την απόφασή του να αυξήσει την παραγωγή αργού, κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιανουάριο.

Η Saudi Aramco αύξησε την τιμή για το αργό Ιανουαρίου για Ασία και ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου. Ειδικότερα, η  τιμή του αργού Arab Light για παράδοση στην Ασία αυξήθηκε κατά 60 cents από τον Δεκέμβριο στα 3,30 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC+ επέλεξε την Πέμπτη να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής για τον Ιανουάριο, παρά τις ανησυχίες ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης λόγω νέων περιοριστικών μέτρων καθώς παρά και το ότι ο οργανισμός αναμένει να υπάρξει πλεόνασμα στις αρχές του 2022.

Το αργό τύπου Brent έχει υποχωρήσει κατά 15% από τα τέλη Νοεμβρίου, λίγο κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, με τα κέρδη μέχρι στιγμής για φέτος να  υποχωρούν στο 35%. Η πτώση οφείλεται κυρίως στην μετάλλαξη Όμικρον και στην προοπτική της μεγαλύτερης προσφοράς στην αγορά από τον OPEC+ και από τις ΗΠΑ που οδεύουν προς απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων αργού, με σκοπό τη μείωση του εγχώριου κόστους καυσίμων.

Αν και η αύξηση των τιμών της Aramco ήταν σύμφωνη με έρευνα του Bloomberg, αυτό δείχνει την αισιοδοξία της διοίκησης της εταιρείας για τη ζήτηση. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Amin Nasser, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα εξάλλου ότι ήταν "πολύ αισιόδοξος για τη ζήτηση" και ότι η αγορά είχε αντιδράσει υπερβολικά στην παραλλαγή Όμικρον.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία αποστέλλει πάνω από το 60% των εξαγωγών αργού στην Ασία, με την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ινδία να αποτελούν τους μεγαλύτερους αγοραστές. Οι επίσημες τιμές πώλησης (OSP) της Aramco χρησιμεύουν ως "καμπανάκι" για τις αγορές πετρελαίου και συχνά καθοδηγούν την τάση στην περιοχή.

(capital.gr)