Στη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής ανάμεσα στα μέλη του ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και άλλες χώρες, που παράγουν πετρέλαιο, ένα πράγμα ήταν βέβαιον, ότι θέλησαν να διασφαλίσουν πως η αιφνιδιαστική και δραστική καταβύθιση των τιμών του εμπορεύματος την προηγούμενη Παρασκευή, η οποία έφθασε το 10% και πλέον μέσα σε λίγες ώρες, λόγω της νέας μετάλλαξης, δεν θα είναι κάτι συνηθισμένο.
Παρά ταύτα, ο ΟΠΕΚ+, όπως είναι γνωστός, θα πρέπει επιπλέον να προβληματίζεται για τις επιπτώσεις της ανακοίνωσης της περασμένης εβδομάδας από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, της Κίνας συμπεριλαμβανομένης, ότι θα αποδεσμεύσουν δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά τους. Και στόχος της πρωτοβουλίας τους αυτής είναι «να μειώσουν τις υψηλές τιμές της βενζίνης στο πρατήριο καυσίμων», όπως επισημαίνει ο Λευκός Οίκος. Αναλυτές υπογραμμίζουν πως αυτό που μεταφράζεται σε μια τρόπον τινά επανάσταση κατά του ΟΠΕΚ+ από την πελατεία του, θα δημιουργήσει μια αύξηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού» στις αρχές του 2022. «Η κίνησή τους υποσκάπτει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του ΟΠΕΚ να διαχειριστεί τις αγορές», τονίζει ο Ραάντ Αλκαντίρι, γενικός διευθυντής ενέργειας και κλίματος στην εταιρεία συμβούλων πολιτικών κινδύνων Eurasia Group.
Το βασικό ερώτημα της συνάντησης ήταν εάν ο συνασπισμός των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα προχωρούσε με το σχέδιο αύξησης της παραγωγής του το Ιανουάριο κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, στο πλαίσιο μιας σταδιακής αποκατάστασης των αποθεμάτων, ενόσω οι οικονομίες αναζωογονούνται μετά τους εγκλεισμούς της πανδημίας. Ωστόσο, με την αβεβαιότητα που προκύπτει εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, της λεγόμενης «Ομικρον», αλλά και του πώς να απαντήσει κανείς στην αποδέσμευση αποθεμάτων από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, δεν υπήρχε σαφής ένδειξη ποια θα ήταν η κατεύθυνση της τηλεδιάσκεψης. Κατά τον Ρίτσαρντ Mπρονζ, διευθυντή τμήματος γεωπολιτικής της εταιρείας ερευνών, Energy Aspects, οι αξιωματούχοι των χωρών του ΟΠΕΚ και ειδικότερα εκείνοι που εκπροσωπούν τη Σαουδική Αραβία, την ηγέτιδά του, είχαν τρομοκρατηθεί με την προοπτική οι τιμές να συνεχίσουν να υποχωρούν και μετά το συμβάν της Παρασκευής που μας πέρασε. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι αρμόδιοι υπουργοί Πετρελαίου θα είχαν κατά νουν τη δραστική εξασθένηση του πετρελαίου στις αρχές της πανδημίας το 2020, όταν ορισμένες τιμές στην προθεσμιακή αγορά υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος, καθώς και το τι συνέβη το 2014, αφότου η Σαουδική Αραβία προσωρινά έπαυσε να προσπαθεί να διαχειριστεί τις αγορές. Ο ΟΠΕΚ+ συνέβαλε την τρέχουσα χρονιά να συντονιστεί μια άνοδος τιμής άνω του 50% μέσω προσεκτικής διαχείρισης στις προμήθειες, οπότε τα μέλη του δεν θέλουν να αφήσουν τα κέρδη αυτά να διαφύγουν.
Ο Ρίτσαρντ Μπρονζ και άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι προβληματισμοί αυτοί ίσως οδηγήσουν τον συνασπισμό στο να παύσει για ένα μήνα ή και παραπάνω το πρόγραμμα αύξησης εφοδιασμού κάθε μήνα ή και να μειώσει την παραγωγή, αν και είναι λιγότερο πιθανό. Δεδομένου πως είναι ακόμα πολύ νωρίς να γνωρίζει κανείς τον αντίκτυπο της νέας μετάλλαξης στην παγκόσμια οικονομία, η ευκολότερη επιλογή ίσως να ήταν να μην παρεκκλίνει ο ΟΠΕΚ+ από το συμπεφωνημένο πρόγραμμα εν αναμονή της επόμενης συνεδρίασής του τον Ιανουάριο. Κάτι τέτοιο, τέλος, ίσως να αποκλιμάκωνε την ένταση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία συντόνισε την αποδέσμευση πετρελαϊκών αποθεμάτων των ΗΠΑ μαζί με άλλα κράτη, που συμμετέχουν με μικρότερες ποσότητες.
(του Stanley Reed, The New York Times, Καθημερινή)