Επένδυση και σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως υπεράκτια αιολικά, ευέλικτα συστήματα αποθήκευσης αλλά και δυναμική είσοδο στην αγορά της ηλεκτροκίνησης μεταξύ των νέων κλάδων προτεραιότητας.
Σχεδόν μισό αιώνα μετά την ενεργειακή κρίση του 1973 που είχε βυθίσει την παγκόσμια οικονομία, η διεθνής κοινότητα μοιάζει αυτή τη φορά να βιώνει την «τέλεια καταιγίδα». Τόσο οι επιπτώσεις από την πανδημία που δεν έχει ακόμη τιθασευτεί, όσο και το υψηλό ενεργειακό κόστος το οποίο δεν προβλέπεται ότι θα αποκλιμακωθεί σύντομα, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας και αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Ωστόσο, η παρούσα συγκυρία δεν πρέπει να θέσει εν αμφιβόλω την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, προκειμένου να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Ούτε να αποτελέσει άλλοθι για να καθυστερήσει η πράσινη μετάβαση και να μην δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, που θα προστατεύει τους καταναλωτές.
Στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση για ενεργειακή μετάβαση ως μια σημαντική ευκαιρία για τον συνολικό μετασχηματισμό του Ομίλου και, δίνοντας απάντηση στον προβληματισμό που γεννά η ενεργειακή κρίση, επισπεύδουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, που έχει ως άξονα το πρόγραμμα «Όραμα 2025».
Το «Vision 2025» αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα, στοχευμένα ιδιωτικά επενδυτικά προγράμματα που υλοποιούνται στη χώρα μας και αποσκοπεί στη διασφάλιση της ηγετικής θέσης που κατέχει ο Όμιλος ΕΛΠΕ στον κλάδο των πετρελαιοειδών, αλλά και στην ουσιαστική και ταχύτερη ενίσχυση της θέσης του σε νέες, πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Συνολικά, το επενδυτικό πλάνο ανέρχεται σε σχεδόν 4 δισ. Ευρώ, με τα μισά να προορίζονται για εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής μας δραστηριότητας και την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις ΑΠΕ και στη μείωση των εκπομπών CO2.
Η ουσιαστική ανάπτυξη του Ομίλου ΕΛΠΕ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών είναι ήδη εμφανής, καθώς διαθέτουμε σήμερα ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων άνω του 1,7 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και έχουμε θέσει ως στόχο τα 2 GW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ έως το 2030. Η θέση μας θα ενδυναμωθεί μέσα από ένα συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, λαμβάνοντας υπόψη την ωριμότητα κάθε αγοράς, το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, την ενεργειακή απόδοση, τα επενδυτικά κίνητρα, τον σχεδιασμό των συστημάτων και την αλληλεπίδρασή τους.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο, εμβληματικό για εμάς, ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, συνολικής ισχύος 204 MW, ενώ η διασύνδεσή του με το σύστημα αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Θα είναι το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα Φωτοβολταϊκών με πλαίσια διπλής όψεως στην Ευρώπη. Η συνολική επένδυση φτάνει στα €130 εκατ., η ετήσια παραγωγή του θα είναι 350 GWh, ενώ θα συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Ομίλου κατά περίπου 10%, επισπεύδοντας τον στόχο για περιορισμό των εκπομπών μας κατά 50%, έως το 2030.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώσαμε την υπογραφή δεσμευτικών συμβάσεων για την εξαγορά δύο (2) εν λειτουργία αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 37,2 MW και συντελεστή λειτουργίας άνω του 40%, τα οποία βρίσκονται στη περιοχή της Νότιας Εύβοιας. Μια ακόμη σημαντική επένδυση, συνολικά 85 εκατ. ευρώ, που ενισχύει τη θέση μας στις ΑΠΕ, ενώ θα καλύψει με καθαρή ενέργεια τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για περίπου 34.000 νοικοκυριά.
Το πλάνο μας περιλαμβάνει επένδυση και σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως υπεράκτια αιολικά, ευέλικτα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και δυναμική είσοδο στην αγορά της ηλεκτροκίνησης μέσω της εταιρίας μας, με τον διακριτικό τίτλο «ElpeFuture». Η ElpeFuture επενδύει στην ανάπτυξη δικτύου σταθμών ταχείας φόρτισης κυρίως σε πρατήρια της ΕKO και της bp, έχοντας σήμερα 25 σταθμούς σε εμπορική λειτουργία, με στόχο να ξεπεράσουμε τους 100 σύντομα. Για να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη, εγκαθιστούμε σταθμούς ταχείας φόρτισης στα κύρια νησιά μας (Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Σάμος κτλ.). Αυτό το εκτεταμένο δίκτυο που κατασκευάζουμε, αποτελεί βήμα και για την εξέλιξη των πρατηρίων μας από σημεία ανεφοδιασμού με υγρά καύσιμα, σε ολοκληρωμένα πρατήρια ενέργειας, τα οποία θα υποστηρίζουν όλες τις μορφές αυτοκίνησης. Έτσι, η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια έρχεται να προστεθεί στον ανεφοδιασμό με CNG για την αεριοκίνηση, ενώ στην πορεία θα πλαισιωθεί και με την τροφοδοσία με υδρογόνο, όταν αρχίσουν και στην Ελλάδα να κυκλοφορούν οχήματα με κυψέλες καυσίμου.
Επένδυση σε καινοτόμες πρακτικές
Για να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα δεν υπάρχει μόνο μία τεχνολογία, αλλά ένας συνδυασμός τεχνολογικών λύσεων. Αναζητούμε καινοτόμες πρακτικές για την παραγωγή ενεργειακών προϊόντων περιορισμένου, ή και μηδενικού αποτυπώματος. Επενδύουμε στην παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων νέας γενιάς, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, στη σταδιακή υποκατάσταση μέρους της τροφοδοσίας των διυλιστηρίων με πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, στην έρευνα και ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών και εφαρμογών, στην αναβάθμιση των υποδομών παραγωγής ενέργειας και καυσίμων, καθώς και στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Παράλληλα, εφαρμόζουμε εκτεταμένα προγράμματα μείωσης της παραγωγής αποβλήτων, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.
Υλοποιούμε «το διυλιστήριο του μέλλοντος» στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ελευσίνας, ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης, το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο διυλιστήριο για την ενεργειακή μετάβαση. Στόχος είναι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός του κατά 35%-40%, μέσω σειράς έργων ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και ενός έργου συμπαραγωγής ενέργειας, το οποίο θα καταστήσει το διυλιστήριο ενεργειακά αυτόνομο και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της λειτουργίας του. Παράλληλα, θα υλοποιηθεί έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, που θα προστεθεί στην υφιστάμενη μονάδα παραγωγής υδρογόνου, με στόχο την παραγωγή μπλε υδρογόνου, αλλά και ένα πιλοτικό έργο παραγωγής πράσινου υδρογόνου με ηλεκτρόλυση, με χρήση ανανεώσιμου ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκό πάρκο που θα αναπτυχθεί εντός των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου.
Στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης προχωρά η δημιουργία μονάδας παραγωγής HVO ανανεώσιμου diesel, μία επένδυση ύψους 17 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2024 και θα επιτρέψει την ένταξη βιοκαυσίμων στη βιομηχανική μας βάση και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Βασική μας επιδίωξη, είναι «να δημιουργήσουμε τώρα, τα ΕΛΠΕ της νέας εποχής». Έναν σύγχρονο, καινοτόμο και ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που θα ανταποκριθεί πειστικά στα κελεύσματα των καιρών και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.
* Ο Σπύρος Κιαρτζής είναι Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών & Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας του Ομίλου ΕΛΠΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της «ElpeFuture»
www.worldenergynews.gr