Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Το φετινό comeback του πετρελαίου θα έχει συνέχεια και το 2022

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο ενισχύθηκε το 2021 καθώς οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν από την πανδημία και η παγκόσμια κατανάλωση μπορεί να σημειώσει νέο ρεκόρ τον επόμενο χρόνο παρά τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών άνθρακα στα πλαίσια μέτρων για την κλιματική αλλαγή.



Φέτος η κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ εκτοξεύτηκε με την οικονομική δραστηριότητα να αναζωογονείται και τους καταναλωτές να ξαναρχίζουν τα ταξίδια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πετρελαίου η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί στα 99,53 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 96,2 εκατ. το 2021, φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής από την ημερήσια κατανάλωση των 99,55 εκατ. του 2019.

Η περαιτέρω ενδυνάμωση της κατανάλωσης θα αυξήσει την πίεση στα μέλη του OPEC και την βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ να ικανοποιήσουν την ζήτηση, ένα χρόνο μετά την ανάκαμψη που εξέπληξε τους μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς και οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων παγκοσμίως.

Ενώ τα μέλη του OPEC προσπαθούν να προσθέσουν στην παραγωγή, η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ βρίσκεται υπό πίεση από τους επενδυτές να συγκρατήσει τις δαπάνες.

Αρχίζοντας τη φετινή χρονιά στα $52 το βαρέλι, το πετρέλαιο τύπου Brent ανέβηκε στα $86 το βαρέλι πριν υποχωρήσει ελαφρά προς το τέλος του 2021. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία τον επόμενο χρόνο εκτός εάν αυξηθεί η προσφορά περισσότερο από ότι αναμένεται. Στην Bank of America προβλέπουν ότι η τιμή του Brent θα φτάσει τα $85 το βαρέλι κατά μέσο όρο το 2022 λόγω των χαμηλών αποθεμάτων.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού καθώς αριθμός χωρών έχει επαναφέρει τους περιορισμούς στα ταξίδια που θα πλήξουν τον κλάδο των αερομεταφορών και την κατανάλωση.

«Αν πρόκειται για άλλο ένα κύμα όπως αυτά που είδαμε στο παρελθόν, τότε θα επιφέρει χτύπημα στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2022», εκτιμά η Goldman Sachs. «Αν επακολουθήσει ανάκαμψη, τότε η ζήτηση πετρελαίου που άγγιξε τα προ-πανδημίας επίπεδα τον Νοέμβριο θα σημειώσει νέο υψηλό για το υπόλοιπο κομμάτι του 2022».

Η φετινή ανάκαμψη εξέπληξε την προσφορά, προκαλώντας ένταση ανάμεσα στους μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς και τους μεγάλους καταναλωτές όπως τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία. Με την τιμή της βενζίνης να έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο φέτος η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από τους εξαγωγείς του OPEC+ να αυξήσουν τη συνολική παραγωγή που είχε μειωθεί για μήνες.

Όμως, τα μέλη του OPEC+ δυσκολεύτηκαν να αυξήσουν την παραγωγή λόγω της υποεπένδυσης. Η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ δεν αντέδρασε στην άνοδο των τιμών όπως στο παρελθόν, υποκύπτοντας στις πιέσεις των επενδυτών να συγκρατήσει τις δαπάνες. Συνολικά η παραγωγή των ΗΠΑ έφτασε τα 11,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021 μετά το ρεκόρ των 13 εκατ. βαρελιών το 2019, σύμφωνα με την Energy Information Administration των ΗΠΑ.

Καναδάς, Νορβηγία και Βραζιλία προβλέπεται ότι θα προσθέσουν ποσότητα στην προσφορά το 2022 με την παραγωγή των ΗΠΑ να εκτιμάται στα 11,9 εκατ. βαρέλια. Η εκτόξευση των κρουσμάτων της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον ενδέχεται να προκαλέσει επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες και οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει ελαφρώς τις εκτιμήσεις τους, μειώνοντας την προβλεπόμενη ζήτηση κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, κυρίως λόγω των επιπτώσεων στις αερομεταφορές.

Ακόμη και ένα 5% ανεμβολίαστου πληθυσμού μπορεί να προκαλέσει κρίση. Η εκτίμηση του ότι ποσοστά εμβολιασμών 70%, 80%, 90% μπορεί να αποτρέψουν την εξάπλωση τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στη ζήτηση. Τα αποθέματα πετρελαίου στον κόμβο του Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα, σημαντικού για την Ευρώπη, μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ένδειξη σταθερής ζήτησης. Οι τιμές καυσίμων είναι οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί στη Βρετανία.

Στην Ασία τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων για την παραγωγή βενζίνης έχουν υποχωρήσει τις πρόσφατες εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών για την παραλλαγή Όμικρον, ωστόσο, οι προσδοκίες για το 2022 είναι ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανάκαμψη και υψηλότερα κέρδη. Η ζήτηση για βενζίνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως το 2022 στην Ασία.

(του Χρήστου Γεωργίου, Liberal.gr)