Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

H επιστροφή στον πετρελαϊκό χάρτη, το μεγάλο στοίχημα του Ιράν

Ο επικεφαλής της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC), Mohsen Khojasteh-Mehr, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η εταιρεία θα αυξήσει την παραγωγή της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με στόχο να αγγίξει μέχρι τον Μάρτιο του 2022 τα προ αμερικανικών κυρώσεων επίπεδα, στα 4 εκατ. βαρέλια. 



Για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με τον κ. Mehr, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 160 δισ. δολαρίων για τον κλάδο της ενέργειας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι εν λόγω επενδύσεις είναι εφικτές και με τη συμμετοχή ξένων εταιρειών.

Ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι κατά καιρούς υπήρξαν πολλές συζητήσεις με ξένους επενδυτές, δεδομένου ότι το Ιράν είναι ένας από τους ασφαλέστερους παγκοσμίως παραγωγούς ενέργειας. Συμπλήρωσε ότι η αύξηση της παραγωγής και της διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου θα επιτρέψει και την αύξηση στις εξαγωγές, σχεδόν σε διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την επιβολή των κυρώσεων.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα των εξαγωγών πετρελαίου και παραγώγων είναι η κυρίαρχη στρατηγική της εταιρείας. Η NIOC είναι μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου στον πλανήτη και η πρώτη σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί 400 πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει την ικανότητα παραγωγής 340 εκατ. βαρελιών με χαμηλό κόστος, χωρίς τη χρήση εξειδικευμένου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ναυτιλιακοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η επιστροφή του Ιράν στην παραγωγή και άρα στις εξαγωγές πετρελαίου θα αποτελέσει θετικό σημάδι για την ανάκαμψη των δεξαμενόπλοιων.

(ναυτικά χρονικά)