Το «γόρδιο δεσμό» της συνέχισης των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2022, επιχειρεί να λύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση των επιδοτήσεων και το 2022, οι οποίες όμως δεν θα είναι πλέον οριζόντιες, αλλά στοχευμένες. Και αυτό για δυο λόγους:
Πρώτον γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, ώστε οι επιδοτήσεις να συνεχίσουν να είναι οριζόντιες αλλά και να έχουν πραγματικό αντίκρισμα, δηλαδή να απορροφούν σημαντικό ποσοστό της επιβάρυνσης των καταναλωτών.
Δεύτερον γιατί οι Βρυξέλες έχουν θέσει βέτο ως προς τη συνέχιση των οριζόντιων κρατικών ενισχύσεων, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ζητούν τεθεί και όριο ως προς το ύψος της επιδότησης στα 50 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.
Ποιά νέα κριτήρια εκτός των εισοδηματικών είναι στο τραπέζι
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα κριτήρια, που εξετάζονται από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος- Ενέργειας, όσον αφορά στις κατοικίες θα ενσωματώνουν κλιμάκωση με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, και «κόφτες» ανάλογα με την κατανάλωση και θα αφορούν στα φυσικά πρόσωπα και όχι με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Έτσι είναι ενδεχόμενο η επιδότηση να αφορά κατανάλωση μικρότερη των 1.200 KWh το τετράμηνο ή 300KWh/μήνα - όπως ίσχυσε για το διάστημα Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου -, καθώς εξετάζεται να τεθεί κόφτης στις 1.000KWh.
Ταυτόχρονα εξετάζεται και ο τρόπος χρηματοδότησης των μέτρων. Μέχρι στιγμής η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ρεύματος χρηματοδοτείται από τα έσοδα δημοπρασιών ρύπων. Οι τιμές του CO2 εξακολουθούν μεν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, (στα 80,5 ευρώ/τόνο στις 15 /12), όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα κινηθούν στο μέλλον ή αν δεν θα μειωθούν περαιτέρω τα διαθέσιμα δικαιώματα ανά χώρα, πέραν την προβλεπόμενης ετήσιας μείωσης.
Προς το παρόν πάντως το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που ήδη έχει καταβάλει περί τα 500 εκατ. ευρώ σε επιδόματα, φέρεται να έχει διαθέσιμα γύρω στα 190 εκατ. ευρώ, ενώ με πλεόνασματης τάξης των 170 εκατ. ευρώ φαίνεται να κλείνει ο ΕΛΑΠΕ.
Και ενώ η αναζήτηση κονδυλίων συνεχίζεται, ταυτόχρονα οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού όμως και του φυσικού αερίου καθημερινά κτυπούν νέα υψηλά, με τη μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας να διαμορφώνεται για σήμερα στα 326,94 ευρώ (-0,5% από τα επίπεδα της Πέμπτης 16/12) και το φυσικό αέριο να σπάει νέο ρεκόρ, στα 136,200 ευρώ/MWh στα συμβόλαια TTF Φεβρουαρίου λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης στο ολλανδικό hub, που λειτουργεί ως benchmark για την Ευρώπη.
Η ΔΕΠΑ υλοποιεί τις εξαγγελίες με 30 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο
Εν τω μεταξύ χθες η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε ότι όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα έχουν έκπτωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας κάθε μήνα. Ειδικότερα, η έκπτωση ανέρχεται σε 11 €/MWh για τον Οκτώβριο και σε 15 €/MWh για τον Νοέμβριο. Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση αναμένεται για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου, το ύψος της οποίας oι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε 30 ευρώ/MWh.
Ο κ. Σκρέκας σε δηλώσεις στη Βουλή την Τετάρτη άφησε να εννοηθεί ότι η έκπτωση του Δεκεμβρίου θα φθάσει στο 30% της χονδρεμπορικής τιμής.
Οι εκπτώσεις της ΔΕΠΑ είχαν προαναγγελθεί από το φθινόπωρο, αλλά επισημοποιήθηκαν τώρα και θα έχουν αναδρομική ισχύ, αφού τώρα ολοκληρώθηκε ο σχετικός μηχανισμός.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρία, από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προβεί στις σχετικές πιστώσεις για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, σύμφωνα με τις μηνιαίες κατανομές φυσικού αερίου των εταιρειών διανομής. Στη συνέχεια, οι εταιρείες παροχής φυσικού αερίου θα εφαρμόσουν άμεσα την έκπτωση η οποία θα πρέπει να πιστωθεί αναδρομικά για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στους λογαριασμούς Δεκεμβρίου των οικιακών καταναλωτών.
www.worldenergynews.gr