Στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που λειτούργησε η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο βρέθηκε τον περασμένο μήνα η ζήτηση ρεύματος μέσω του υποβρυχίου καλωδίου.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Νοέμβριο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη από τη διασύνδεση με την Πελοπόννησο βρέθηκε στις περίπου 18 GWh. Όταν τους προηγούμενους μήνες η ζήτηση ήταν πολλαπλάσια.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Διαχειριστή τον Ιούλιο που ηλεκτρίστηκε το καλώδιο η ζήτηση είχε φτάσει στις 48 GWh, τον Αύγουστο στις 64,6 GWh, τον Σεπτέμβριο έκανε το pick της περιόδου στις 65,2 GWh για να μειωθεί τον Οκτώβριο στις 50 και τον Νοέμβριο στις 18 GWh.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πέρα από τις εποχικές ανάγκες του νησιού, λόγω του τουρισμού, καταλυτικό παράγοντα για τη βουτιά της κατανάλωσης ρεύματος μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης έπαιξαν και οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Ο Νοέμβριος ήταν ο ακριβότερος μήνας με τα δεδομένα εκείνα, αφού στο μίγμα κυριάρχησε το φυσικό αέριο.
Οι πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης, λόγω και της ηπιότερης ανατίμησης του ντίζελ σε σχέση με το φυσικό αέριο, πρόσφεραν χαμηλότερου κόστους ενέργεια.
Όπως και να χει, κατά τις ίδιες πηγές, δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα. Σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα η επικράτηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας θα επιβεβαιώσουν την αξία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών.
Πέραν αυτών, η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού επιτυγχάνεται σε ύψιστο βαθμό.