Η διαδικασία ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ολοκλήρωσή της μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου όμως η εταιρεία ζήτησε την παράτασή λόγω της πανδημίας και των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην χώρα και διεθνώς.
Το σχετικό αίτημα υπεβλήθη από την εταιρεία την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου και η ΡΑΕ το έκανε αμέσως δεκτό, αποδεχόμενη ότι με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι στην συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων (credit rating, οικονομικές καταστάσεις, εκπροσώπηση), καθώς και στην υπογραφή των απαραίτητων Συμφώνων Εμπιστευτικότητας (NDAs) με αλλοδαπές εταιρίες οι οποίες εφαρμόζουν πρωτόκολλα «Know-Your-Customer», κάτι που απαιτεί σημαντικό γραφειοκρατικό φόρτο και επάλληλες επικοινωνίες.
Η διαδικασία του market test που βρίσκεται σε εξέλιξη προκλήθηκε από το αίτημα της εταιρείας γαι την εξαιρεση της εν λόγω υποδομής από την εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 «σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και την κατάργηση της οδηγίας 2003/55/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/692 και ισχύει.
Το σχετικό πλαίσιο επιβάλλει την ολοκλήρωση της διαδικασίας market test προκειμένου τα αποτελέσματα αυτής να ληφθούν υπόψη από τη ΡΑΕ κατά την αξιολόγηση της αίτησης εξαίρεσης. Η βέλτιστη πρακτική για τη διεξαγωγή market test, προκειμένου για την στάθμιση τυχόν επενδυτικού ενδιαφέροντος, προβλέπει δύο στάδια προσφορών, ένα μη δεσμευτικό που αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και ένα δεσμευτικό.
Η ΡΑΕ έκρινε ότι το αίτημα της εταιρείας για τη χορήγηση της παράτασης είναι εύλογο, καθώς και ότι η αιτούμενη χρονική παράταση δεν μπορεί παρά να αποβεί θετική για την εξέλιξη του εν λόγω έργου, σε περίπτωση που οδηγήσει σε διευρυμένη συμμετοχή στο διενεργούμενο market test.
Έτσι, πλέον, τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως παραγωγοί, έμποροι και μεγάλοι καταναλωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν περιθώριο μέχρι τις 14 Ιανουαρίου για να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για δέσμευση δυναμικοτήτων και υπηρεσιών στον νέο τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
Το έργο
Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS A.E, μέλος του Ενεργειακού Ομίλου Motor Oil, είναι μια υποδομή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) που αποτελείται από πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) και βρίσκεται νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της Motor Oil στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας, περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα.
Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS έχει συμπεριληφθεί στο 10ετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (2021-2030) και θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω χερσαίου αγωγού Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας είναι έως 210.000 m3, με δυναμικότητα αεριοποίησης 132.000 MWhs / ημέρα και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 bcm.
Ας σημειωθεί ότι ο προναναφερθείς χερσαίος αγωγός θα κατασκευαστεί με τεχνολογία ανάμειξης υδρογόνου.