Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

IEA: Μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, νέο ιστορικό υψηλό η Ρωσία

Ο ΟΠΕΚ μείωσε σημαντικά την παραγωγή του τον Δεκέμβριο, ενώ στον αντίποδα η Ρωσία την αύξησε σε νέο ιστορικό υψηλό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).




Η IEA στο μηνιαίο δελτίο της για την αγορά, αναφέρει ότι η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα κατά 590.000 βαρέλια την ημέρα στα 32,39 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.
Η Σαουδική Αραβία, ο ντε φάκτο ηγέτης του Οργανισμού, μείωσε την παραγωγή της κατά 420.000 βαρέλια την ημέρα στα 10,64 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την IEA. Η μείωση της παραγωγής στη Λιβύη και το Ιράν επίσης συνέβαλε στην υποχώρηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ.
Η μείωση του ΟΠΕΚ συνέβαλε στο να μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή κατά 950.000 βαρέλια την ημέρα, διαμορφώνοντας την παγκόσμια προσφορά στα 100,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 2,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ ακολουθεί την συμφωνία του Οργανισμού με άλλους μεγάλους παραγωγούς όπως η Ρωσία για τον περιορισμό της προσφοράς κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την σταθεροποίηση των τιμών του αργού μετά την κατρακύλα τους τελευταίους μήνες του 2018.
Ωστόσο, "αν και η Σαουδική Αραβία φαίνεται αποφασισμένη να προστατεύσει τις προσδοκίες της για τις τιμές, προχωρώντας σε σημαντικές περικοπές, υπάρχει λιγότερη διαφάνεια όσον αφορά τη Ρωσία", σημειώνει η IEA στην έκθεση της.
Η παραγωγή της Ρωσίας σκαρφάλωσε κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας "νέο ιστορικό υψηλό" στα 11,45 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία.  
Στο μεταξύ, η IEA διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την αύξηση της ζήτησης το 2019 στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αν και προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης αυτό το έτος.