Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Την αναβάθμιση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου Banatski Dvor αποφάσισαν Σερβία και Ρωσία

Σε συμφωνία επέκτασης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου Banatski Dvor κατέληξαν Ρωσία και Σερβία, στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην βαλκανική χώρα. 




Η επέκταση της αποθήκης αναμένεται να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όπως ανέφερε σχετικά ο CEO της Gazpom Alexei Miller, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. 
«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι το σημερινό κείμενο σχετικά την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Banatski Dvor συνιστά μια τελική επενδυτική απόφαση και αυτό είναι πολύ σημαντικό» υπογράμμισε ο ίδιος.
Επιπλέον, πρόσθεσε πως ο υπέργειος αγωγός από την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου θα αποτελεί μέρος της υποδομής που θα δημιουργηθεί για την επέκταση του TurkStream. «Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι σημαντικό, επίσης, επειδή η UGS συνιστά σημαντικό κρίκο στην 'αλυσίδα' για την διασφάλιση του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο τόσο κατά τους χειμερινούς μήνες όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».
Να σημειωθεί ότι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε εχθές, παρουσία των δύο προέδρων, Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Να προσθέσουμε, ακόμη, πως η υλοποίηση του έργου επέκτασης της αποθήκης αναμένεται να αυξήσει την δυναμικότητα της αποθήκης κατά 300 εκατ. κυβικά μέτρα, φτάνοντας συνολικά στα 750 εκατ. κυβικά μέτρα. Με τα νέα δεδομένα δυναμικότητας, η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα διανομής φυσικού αερίου προσδιορίζεται στα 10 εκατ. κυβικά μέτρα από 5 που είναι σήμερα.
«Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν το 2022», τόνισε ο Miller.
Τέλος, να αναφερθεί πως το 2017, Ρωσία και Σερβία κατέληξαν σε συμφωνία για την επέκταση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Σερβίας, καθώς και στην προετοιμασία μελέτης βιωσιμότητας για την επέκταση της υπόγειας αποθήκης Banatski Dvor.
Στο πεδίο της προμήθειας, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου στη χώρα ανήλθαν στα 2.15 bcm, αυξημένες κατά 1.2% σε σύγκριση με το 2017 (2.12 bcm).