Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Εν αναμονή των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων

Στην ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μία σειρά από αποκρατικοποιήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.




Στο μενού των αποκρατικοποιήσεων μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και αυτές των ΕΛΠΕ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΗ, από τις οποίες το κράτος προσδοκά να γεμίσουν τα ταμεία του.
Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ προχωράει κανονικά, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, με την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους δύο υποψήφιους (Glencore και Vitol) να αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται πως, μέσω του διαγωνισμού που διενεργείται από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παραχωρείται τουλάχιστον το 50,1% των μετοχών, με το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) να παραχωρεί το 20%, από το 35,48% που κατέχει σήμερα, και την πλευρά Λάτση (Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) το 30,1%, από 45,47% που κατέχει σήμερα. Στην πρώτη φάση, της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, εμφανίστηκαν οι εταιρείες Glencore, Vitol, η Carbon Asset Management από τα ΗΑΕ, η Alrai Group από το Ιράκ και η GFC Alliance. Εκτός από τις δύο πρώτες διεθνώς γνωστές εταιρείες trading, οι υπόλοιπες έχουν ήδη αποκλειστεί από τη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Άλλη μία σε εξέλιξη αποκρατικοποίηση, η οποία βρίσκεται βέβαια στη τελική φάση, είναι αυτή του ΔΕΣΦΑ. Η συμφωνία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ έχει υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τα στελέχη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ αλλά και της κοινοπραξίας των επενδυτών Snam – Enagas – Fluxys.Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται η έγκριση εντός του Σεπτεμβρίου από τις αρμόδιες αρχές, και από αρχές του 2019 η μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στους νέους επενδυτές (Snam-Fluxys-Enagas). Η κοινοπραξία των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. είχε βγει η νικήτρια από τον διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, προσφέροντας τίμημα ύψους 535 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΔΕΣΦΑ διαχειρίζεται το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ η Snam είναι ο κύριος διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου στην Ιταλία.
Τέλος, στην ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων είναι το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Έξι είναι στο σύνολο οι υποψήφιοι που κατέθεσαν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων (Μελίτης και Μεγαλόπολη) και όλοι έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Ο προτιμητέος επενδυτής, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα αναδειχτεί στις 17 Οκτωβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του energyin.gr, θα δοθεί το δικαίωμα στους υποψηφίους να διεκδικήσουν και τα δύο λιγνιτικά πακέτα. Αυτή η παράμετρος ευνοεί τις συμπράξεις, έτσι και αλλιώς οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν συμπράξεις μεταξύ τους ή και με τρίτες εταιρίες, προκειμένου να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά τον Σεπτέμβριο. Οι έξι μνηστήρες είναι:
1. Beijing Guohua Power Company Limited και Damco Energy S.A. (κοινοπραξία).
2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
3. Ελβαλχαλκορ Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Ανώνυμη Εταιρεία
4. Energetics and Industrial Holding , Α.S. (“EPH”)
5. Indoverse (Check) Coal Investments Limited
6. Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία