Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Reuters: Aυξήθηκε η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Μάιο - Πτώση πάνω από 1,4% για το πετρέλαιο

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Τρίτη, καθώς οι υψηλότερες εξαγωγές από τη Νιγηρία και το Ιράκ αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των συνεχιζόμενων εθελοντικών περικοπών της προσφοράς από ορισμένα μέλη που συμφωνήθηκαν με την ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+.

 

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε 26,63 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον περασμένο μήνα, αυξημένα κατά 145.000 bpd από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την έρευνα, που βασίζεται σε δεδομένα ναυτιλίας και πληροφορίες από πηγές του κλάδου.

 Η αύξηση από το Ιράκ έρχεται παρά το γεγονός ότι η χώρα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, μαζί με το Καζακστάν, μέλος του ΟΠΕΚ+, δεσμεύονται να αντισταθμίσουν την προηγούμενη υπερπαραγωγή κάνοντας περαιτέρω περικοπές στο υπόλοιπο του 2024.

Περικοπές 

Αρκετά μέλη του OPEC+, που περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, έκαναν νέες περικοπές τον Ιανουάριο για να αντιμετωπίσουν την οικονομική αδυναμία και την αύξηση της προσφοράς εκτός του ομίλου. Οι παραγωγοί αποφάσισαν την Κυριακή να τα διατηρήσουν στη θέση τους για το τρίτο τρίμηνο, έχοντας νωρίτερα παρατείνει μέχρι τον Ιούνιο.

Το Ιράκ και η Νιγηρία αύξησαν η καθεμία την παραγωγή κατά 50.000 bpd και σημειώθηκαν μικρότερες αυξήσεις στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την έρευνα. Μόνο η Αλγερία μείωσε την παραγωγή, ως αποτέλεσμα της συντήρησης των κοιτασμάτων πετρελαίου.

 Ο ΟΠΕΚ άντλησε περίπου 250.000 bpd περισσότερο από τον στόχο για τα εννέα μέλη που καλύπτονται από συμφωνίες περικοπής εφοδιασμού, με το Ιράκ να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης, σύμφωνα με την έρευνα.

Μεταξύ εκείνων που δεν απαιτείται να μειώσουν την παραγωγή, το Ιράν και η Βενεζουέλα αύξησαν ελαφρά την παραγωγή. Το Ιράν κινείται κοντά στο υψηλό πέντε ετών που έφτασε τον Νοέμβριο, αφού σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ το 2023, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που εξακολουθούν να ισχύουν.

Οι τιμές του πετρελαίου

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1,4% την Τρίτη λόγω του σκεπτικισμού σχετικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να ενισχύσει την προσφορά αργότερα φέτος σε μια παγκόσμια αγορά όπου η ζήτηση έχει ήδη δείξει σημάδια αδυναμίας.

 Επεκτείνοντας τις απώλειες από το χαμηλό τεσσάρων μηνών της προηγούμενης συνεδρίασης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούσαν  1,45%, στα 77,19 δολ. το βαρέλι περί τις 19:00 ώρα Ελλάδας. Η τιμή κλεισίματος του Brent τη Δευτέρα ήταν κάτω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά από τις 7 Φεβρουαρίου μετά από πτώση άνω του 3%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο της Τρίτης, το Brent διαπραγματεύθηκε στα 76,76 δολάρια, λιγότερο από 2 δολάρια σε σχέση με το φετινό ναδίρ των 74,79 δολαρίων στις αρχές Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχωρούσαν 1,6%, στα 73,03 δολάρια. Το WTI είχε υποχωρήσει κατά 3,6% τη Δευτέρα κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

 

www.worldenergynews.gr