Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Γιατί ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να κρατήσει ψηλά το πετρέλαιο

Ο ΟΠΕΚ φαίνεται ότι χάνει τον έλεγχο στην προσπάθειά του να ελέγξει την προσφορά και κατά συνέπεια την τιμή του πετρελαίου υποστηρίζει η γνωστή στήλη Lex των Financial Times.


Τόσο η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, όσο και οι φτηνές τιμές διάθεσης του «μαύρου χρυσού» από χώρες πέραν του ΟΠΕΚ με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Γουϊάνας έχουν εκτρέψει του επιθυμητού τα πράγματα για το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Η προσπάθεια εθελοντικής μείωσης της προσφοράς κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού, δύσκολα μπορεί να επεκταθεί πέραν του προσεχούς Οκτωβρίου.
Επίσης η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ plus, των χωρών δηλαδή, που συντάσσονται μεν με τον ΟΠΕΚ αλλά παράλληλα θέλουν να βγάλουν στην αγορά την υπερβάλλουσα παραγωγή τους, σίγουρα θα λειτουργήσει αρνητικά για την προσπάθεια του κλασικού ΟΠΕΚ να κρατήσει την τιμή στην περιοχή των 78 δολαρίων το βαρέλι που βρίσκεται σήμερα. Οι ποσότητες αυτές δεν μπορούν να πέσουν στην αγορά χωρίς να πιέσουν σημαντικά τις τιμές.

Ήδη, η προσφορά πετρελαίου από τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες αυξάνεται περισσότερο από τη ζήτηση. Παράλληλα η σε μεγάλο βαθμό ανάπτυξη της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επιτυχία των σχεδίων του μεγαλύτερου καρτέλ του κόσμου, του ΟΠΕΚ.

Η Citi έχει υπολογίσει το οριακό κόστος παραγωγής στις ΗΠΑ μεταξύ 50 και 60 δολαρίων, περιοχή πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Παράλληλα το “break-even” στην παραγωγή πετρελαίου σε χώρες όπως η Γουιάνα υπολογίζεται μόλις στα 30 δολάρια το βαρέλι.

Ήδη η πρώην γαλλική αποικία της Λατινικής Αμερικής από μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το ΔΝΤ έχει γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη. Και αυτό χάρις στο γιγαντιαίο κοίτασμα πετρελαίου 11 δισ. βαρελιών που ανακάλυψαν η ExxonMobil μαζί με την κινεζική CNOOC και την Hess. Αυτή η ποσότητα «μαύρου χρυσού» μπορεί να διαρκέσει επί δεκαετίες σύμφωνα με τη διεθνή αρθρογραφία κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εφαρμογή της στρατηγικής του ΟΠΕΚ.

Δεδομένων όλων αυτών η προσπάθεια του ΟΠΕΚ να συγκρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές φαίνεται να έχει οδηγηθεί σε δρόμους εκτός ελέγχου.

(euro2day.gr)