Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΟΠΕΚ: Επενδύσεις στο πετρέλαιο και τις επόμενες δεκαετίες, διαφορετικά θα έχουμε έλλειμμα ενέργειας

 

Περισσότερες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τις επόμενες δεκαετίες ο γγ του ΟΠΕΚ, προκειμένου να αποτραπεί η έλλειψη ενέργειας, απορρίπτοντας τις προβλέψεις ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί έως το 2030.


Σύμφωνα με τον Χάιθαμ Αλ Γκάις, η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο έως το 2045, με την Κίνα και την Ινδία μόνο να συνεισφέρουν 10 εκατομμύρια bpd, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως ηλεκτρική ενέργεια, αέριο μαγειρέματος και μεταφορές.

«Εκείνοι που απορρίπτουν αυτή την πραγματικότητα καλλιεργούν το έδαφος για μελλοντικές ενεργειακές ελλείψεις και αυξημένη αστάθεια και ανοίγουν την πόρτα σε έναν κόσμο όπου θα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ αυτών που έχουν ενέργεια και αυτών που δεν έχουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ Γκάις .

Ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ ζήτησε «συνεχιζόμενες επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου, σήμερα, αύριο και για πολλές δεκαετίες στο μέλλον, δεδομένου ότι τα προϊόντα που προέρχονται από το αργό πετρέλαιο είναι απαραίτητα για την καθημερινή μας ζωή».