Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Α. Σιάμισιης: Άδικη η υπερφορολόγηση των διυλιστηρίων – Πιάστε το λαθρεμπόριο

Έντονη δυσαρέσκεια για την επιπλέον φορολόγηση στα διυλιστήρια εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.



Όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση μετόχου, διευκρίνισε ότι η έκτακτη εισφορά θα πληρωθεί το 2024 και δεν θα επηρεάσει το μέρισμα του 2023 αλλά τις αποδόσεις του 2024 και 2025 σημειώνοντας ότι η έκτακτη εισφορά επηρεάζει τη θυγατρική ΕΛΠΕ και όχι τον μητρικό όμιλο.

«Δεν σχολιάζω κυβερνητικές αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η εταιρεία είναι πρώτη στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη ενίσχυση κοινωνικών ομάδων καθώς και ότι είναι λάθος ο όρος υπερκέρδη, ειδικά όταν συνεξετάζεται και μια χρονιά όπως αυτή του covid όπου τα έσοδα ήταν μηδενικά».

«Μας προβληματίζει ο χρονισμός της απόφασης» είπε ο διευθύνων σύμβουλος, «ο οποίος δεν ήταν ο πιο κατάλληλος, αιφνιδιάζοντας τις εταιρείες».

Ωστόσο η Helleniq θα απορροφήσει το όποιο κόστος, κατέληξε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του πληθωρισμού σημείωσε ότι οι εταιρείες υφίστανται σημαντικά κόστη τα οποία ωστόσο δεν τα μετακυλούν στην τελική τιμή του καυσίμου.

Όπως είπε για την Helleniq Energy το επιπλέον κόστος των Co2 είναι 300 εκατ. τον χρόνο ενώ τα ασφάλιστρα έχουν αυξηθεί κατά 2,5 έως 3 φορές τα τελευταία χρόνια.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ με 478 εκατ. καθαρά κέρδη εκ των οποίων το 50% προέρχεται από διεθνείς δραστηριότητες.

«Κάποιοι μιλάνε για κόμβο στην ενέργεια αλλά εμείς είμαστε ήδη κόμβος» είπε ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε ότι τόσο η Helleniq Energy όσο και η Motor Oil προσθέτουν μεγάλη αξία στην οικονομία και για τη λήψη της όποιας πολιτικής απόφασης θα πρέπει να εξετάζονται και τα απασχολούμενα κεφάλαια των ομίλων αυτών.

Μάλιστα, είπε ότι τα απασχολούμενα κεφάλαια της Helleniq ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ.

Επικρατεί είπε ο κ . Σιάμισιης ανωμαλία στην αγορά και τιμωρούνται μέσω της φορολογίας οι εταιρείες που λειτουργούν σωστά ενώ αντίθετα διευρύνεται το λαθρεμπόριο το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως κλοπή που φτάνει σε διψήφια ποσοστά.

«Ανταγωνιζόμαστε πρατήρια που πουλάνε φτηνότερα από το διυλιστήριο» είπε ο διευθύνων σύμβουλος, «κάτι που μόνο ο Χριστός μπορεί να κάνει και παρά το γεγονός ότι το γνωρίζει η κυβέρνηση, το πρόβλημα παραμένει.

«Με τον τρόπο αυτό επηρεάζεται η υγιής επιχειρηματικότητα και θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι τα επενδυμένα κεφάλαια των διυλιστηρίων είναι τεράστια καθώς και ότι το 50% των κερδών τους προέρχονται από τη δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Αυστηρή κριτική άσκησε και στην πράσινη πολιτική της ΕΕ σημειώνοντας καταληκτικά πως «ας μη βιαστούμε να κλείσουμε κανένα διυλιστήριο. Οι υδρογονάνθρακες ας παραμείνουν μέρος της αλυσίδας της ενέργειας για μακρύ χρονικό διάστημα».

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Ευρώπη ότι υπάρχει ανάγκη σταθερότητας του πλαισίου διότι καλούμαστε για παράδειγμα να επενδύσουμε στις μπαταρίες και το υδρογόνο που είναι ανώριμες τεχνολογίες και που έχουν τεράστιο ρίσκο. «Είναι σαν να μας λένε ότι πρέπει να επενδύσουμε για να χάσουμε»

Ο κ. Σιάμισης προανήγγειλε μείωση της ταχύτητας των επενδύσεων της Helleniq Energy στις ανανεώσιμες πηγές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την εξαγορά δικτύου πρατηρίων στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος στις έρευνες υδρογονανθράκων, επανέλαβε ότι σε 12 με 18 μήνες θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για το αν θα πρέπει να γίνει ερευνητική γεώτρηση η όχι στην Κρήτη, ενώ υπογράμμισε ότι οι κινήσεις της εταιρείας, η αποτελεσματικότητά της και η στοχευμένη δουλειά της κράτησαν την Εxxon στις έρευνες της Κρήτης.
 
www.worldenergynews.gr