Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

MORE: Δυναμικό άνοιγμα στην ΝΑ Ευρώπη - Αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στη Ρουμανία

Συνεχίζεται η ...απόβαση στα Βαλκάνια των μεγάλων ενεργειακών ομίλων, που αναζητούν ευκαιρίες ανάπτυξης των ΑΠΕ πλέον εκτός Ελλάδος.




Μετά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τη METLEN, τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την Helleniq Energy, πλέον και η MORE της Motor Oil θα έχει παραγωγή πράσινης ενέργειας εκτός Ελλάδος.

H MORE μετά την απόκτηση το 100% της Anemos πλέον στρέφει το βλέμμα της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σχεδιάζοντας επιλεκτικές εξαγορές.
Στο πλαίσιο αυτό η Motor Oil ανακοίνωσε χθες, ότι η θυγατρική της MORE θα συμμετέχει με ποσοστό 49% σε κοινοπρακτικό σχήμα (Joint Venture) του οποίου μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 51% είναι η Alive Renewable Holding Limited. Η τελευταία είναι θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου εταιρείας PREMIER ENERGY PLC.

Η κοινοπραξία ανέλαβε την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW που θα είναι συνδεδεμένοι με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 18 MW και θα ευρίσκονται στην περιοχή της κομητείας Buzău στη Ρουμανία. H ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στο εξωτερικό και αναζητά ευκαιρίες στη Ρουμανία.

Συνεχής ανάπτυξη

Η MORE η εταιρεία ΑΠΕ του ομίλου έχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του ομίλου της Motor Oil και σήμερα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 837 MW στα οποία θα προστεθούν επιπλέον 23 MW που είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στο 2024 ενώ ακόμη 287 MW δρομολογούνται μετά το 2025.

Κατά τα επόμενα 4 χρόνια, αναμένεται να κατασκευαστούν 311 MW νέας λειτουργικής δυναμικότητας στη MORE σε έργα που είναι έτοιμα προς κατασκευή ή έχουν ήδη εξασφαλίσει την τελική σύνδεση με το δίκτυο.
Επιπλέον, η MORE έχει ήδη εξασφαλίσει περιβαλλοντικές άδειες για 895 και κατέχει άδειες παραγωγής για λιγότερο ώριμα έργα που υπερβαίνουν την ισχύ του 1GW.

Για το 2024 προβλέπονται επενδύσεις 340 εκ. ευρώ για τον όμιλο από τα οποία τα 210 αφορούν το διυλιστήριο και τα υπόλοιπα 130 εκ. ευρώ, θα κατευθυνθούν στο δίκτυο λιανικής και στις ΑΠΕ.
Η MORE έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια και στοχύει στα 2GW μέχρι το 2030.
Ήδη έχει καταφέρει από το 2021 να τριπλασιάσει τη λειτουργική ικανότητα σε ΑΠΕ από 279 MW σε 837 MW, φτάνοντας πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για το 2030, που είναι 2,0 GW. Επίσης τριπλασίασε τα EBITDA από δραστηριότητες ΑΠΕ εκπληρώνοντας σχεδόν το 45% του στόχου για το 2030, που είναι τα €250 εκατ.

www.worldenergynews.gr