Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΔΕΠΑ: Καλείται να Εξαγοράσει τη Συμμετοχή της Helleniq Energy επιβαρύνοντας Περαιτέρω την ήδη Αρνητική Θέση της

Σε δύσκολη θέση θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα η διοίκηση της ΔΕΠΑ καθώς είναι υποχρεωμένη να εξεύρει ένα σημαντικό ποσό για την εξαγορά του 35% που κατέχει η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) στην Επιχείρηση. 


Μια απόφαση ασφαλώς που δεν αποτέλεσε επιλογή της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου αλλά είναι προϊόν πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Μαξίμου και της οικογένειας Λάτση, που μέσω της Pan European, ως γνωστό ελέγχει το 40.41% του πετρελαϊκού Ομίλου. Με το 31.8% να ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Με την συμφωνία μεταξύ Helleniq Energy και Ελληνικού Δημοσίου για την εν λόγω εξαγορά να αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Helleniq Energy την ερχόμενη Πέμπτη (27/6).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς φαίνεται ότι είναι ειλημμένη η απόφαση της οικογένειας Λάτση για την αποδέσμευση της από τον ενεργειακό- πετρελαϊκό κλάδο της χώρας μας. Μια απόφαση η οποία έχει επισπευσθεί μετά τις απανωτές κρατικές αφαιμάξεις (το 2023 και εφέτος) από τα ταμεία της Helleniq Energy μέσω της επιβληθείσες έκτακτης φορολόγησης επί των κερδών των διυλιστηρίων(εδω). Η πώληση του ποσοστού της Helleniq Energy είναι το πρώτο βήμα στον σχεδιασμό της οικογένειας Λάτση για απεγκλωβισμό της από έναν κλάδο που δεν αποφέρει πλέον τα αναμενόμενα κέρδη ενώ δημιουργεί ένα σωρό υποχρεώσεις και συνεχείς πιέσεις από το πολιτικό κατεστημένο για εξυπηρετήσεις παντός είδους.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη τους τελευταίους μήνες μέσα από μια αθόρυβη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ της διοίκησης της Helleniq Energy και του Ελληνικού Δημοσίου, που κατέχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Helleniq Energy κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση για την αναγκαιότητα να απαλλαγεί από την δουλεία της συμμετοχής της στην ΔΕΠΑ η οποία ελάχιστα οικονομικά ωφέλη της έχει αποφέρει μέχρι σήμερα ενώ απεναντίας την κρατά δέσμια αφού δεν μπορεί να ελιχθεί με άνεση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου κυοφορούνται διάφορα deals (λχ. εξαγορά Elpedison, συμμετοχή Metlen στην Helleniq Energy κ.α.).

Στρατηγική απόφαση

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της Helleniq Energy η έξοδος από την ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτέλεσε εδώ και καιρό στρατηγική απόφαση του Ομίλου λόγω του ότι η δραστηριότητα της είναι ευθέως ανταγωνιστική με την δραστηριότητα της Elpedison στην οποία η Helleniq Energy συμμετέχει 50/50 με την Ιταλική Edison. Η αποχώρηση τώρα από το προβληματικό και με πολλά βαρίδια χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας επιτρέπει στην διοίκηση Ανδρ. Σίαμιση να προχωρήσει στην εξαγορά του μεριδίου της Edison ώστε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Elpedison.

Παρά τα «σημαντικά» επιτεύγματα της ΔΕΠΑ Εμπορίας που προβάλλονται μετ´επιτάσεως μέσα από την πολυδάπανη διαφημιστική καμπάνια που τρέχει αυτή την περίοδο και έχει στόχο την ανόρθωση του image της επιχείρησης, η αλήθεια είναι ότι αυτή βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, στριμωγμένη με σημαντικές ζημιές το 2023 και ακόμα ποιο αρνητικές προοπτικές να διαγράφονται για το τρέχον έτος.

Ποιο συγκεκριμένα το 2023 έκλεισε με αρνητική λειτουργική κερδοφορία ύψους € 10 εκατ. έναντι EBITDA € 111 το 2022, καθώς και ζημιές μετά από φόρους ύψους € 6 εκατ. έναντι καθαρών κερδών. € 84 εκατ. το 2022. Με την ΔΕΠΑ Εμπορίας να είναι μια καθαρά εμπορική εταιρεία, έχοντας βλακωδώς αποποιηθεί όλων των εμπραγμάτων περιουσιακών της στοιχείων τα τελευταία χρόνια. - ας όψονται διαδοχικές κυβερνήσεις για κεφαλαιώδη λάθη στρατηγικής - η κερδοφόρα η μη της Επιχείρησης άγεται και φέρεται από την διακύμανση των τιμών αερίου στην Ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά (τα βασικά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η εταιρεία είναι οι μακροχρόνιες συμβάσεις της με ομάδα μεγάλων προμηθευτών, που όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν).

Ρήτρες take or pay

Με την συνεχή μείωση στην κατανάλωση αερίου τα τελευταία τρία χρόνια -19,2% βουτιά το 2022, 10,3% το 2023 και καθοδική τάση εφέτος- σε συνδυασμό με την μείωση της τιμής στο TTF της Ολλανδίας, που ως γνωστό αποτελεί το ευρωπαϊκό benchmark, η ΔΕΠΑ Εμπορίας καλείται να αντιμετωπίσει μια πράγματι δύσκολη κατάσταση. Η οποία γίνεται ακόμα χειρότερη καθώς πάνω από την Επιχείρηση επικρέμονται απαιτήσεις της Gazprom, βασικού της προμηθευτή, ύψους € 400 εκατ. για ρήτρες take or pay της διετίας 2022/2023. Την περίοδο κατά την οποία το διευθυντήριο των Βρυξελλών, και ο Έλληνας εντολοδόχος του, απαιτούσαν χωρίς τον ξενοδόχο από την ΔΕΠΑ να σταματήσει πάραυτα την προμήθεια του «κακού» Ρωσικού αερίου, χωρίς όμως να δείχνουν την ελάχιστη προθυμία να αποζημιώσουν την Επιχείρηση. Παράγοντες της αγοράς με γνώση του θέματος επιρρίπτουν ευθύνες στην σημερινή διοίκηση η οποία ναι μεν «συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις» όμως έθεσε σε κίνδυνο την οικονομική θέση της Επιχείρησης. Κάτι που γίνεται ολοφάνερο από τις τελευταίες εξελίξεις.

Σήμερα η διοίκηση Κ. Ξιφαρά καλείται να εξεύρει ένα αξιόλογο ποσό της τάξης των € 250 με €350 εκατ. (ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το τίμημα) για την υποχρεωτική εξαγορά του 35% της Helleniq Energy. Ας ελπίσουμε ότι προκειμένου να εκταμιεύσει το σημαντικό αυτό ποσό, θα έχει τουλάχιστον την πρόνοια να απαιτήσει δανεισμό με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να μην επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη αρνητική θέση της Επιχείρησης.