Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Παρατείνονται οι άδειες της Energean σε Πρίνο και Νότια Καβάλα - Οφέλη για την εταιρεία και νέα έσοδα για το Δημόσιο

Την παράταση έως το 2039 των αδειών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον προβλέπει, μεταξύ άλλων, η 7η τροποποίηση της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Energean Oil & Gas, θυγατρικής του ομίλου Energean plc.

Η τροποποίηση, η οποία κατατέθηκε τη Παρασκευή προς κύρωση από την Βουλή, συνιστά ουσιαστικά μια win-win εξέλιξη. Για την μεν Energean συνεχίζεται η παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Κόλπου της Καβάλας, με προσδοκίες για ενίσχυση της παραγωγής μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, η οποία πάντως απαιτεί ακόμη σημαντικές επενδύσεις (συνολικά η Energean έχει επενδύσει περί τα 600 εκατ. στα κοιτάσματα ως τώρα) αλλά και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον εργολάβο - κατασκευαστή της εξέδρας.

Έσοδα σε εθνική και τοπική οικονομία

Η δε εθνική αλλά και η τοπική οικονομία θα εξακολουθήσει να έχει αξιοσημείωτα έσοδα από την διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας: από το 2008, όταν και η Energean απέκτησε τις άδειες του Πρίνου, και παρά το ότι το κοίτασμα βρίσκεται σε παρακμή (μέγιστη ημερήσια παραγωγή τα 4.000 βαρέλια κατά μέσο όρο το 2018) στο ελληνικό Δημόσιο (φόροι, ασφαλιστικά ταμεία), σε εταιρείες κοινής ωφελείας καθώς και σε εγχώριες επιχειρήσεις έχουν εισρεύσει περί τα 430 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στην τοπική οικονομία του νομού Καβάλας από μισθούς εργαζομένων, εργολαβίες, προμήθειες, ενοικιάσεις έχουν εισρεύσει περί τα 270 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, με βάση τη νέα σύμβαση, το ελληνικό Δημόσιο αποκτά πρόσθετες προσόδους, καθώς καθιερώνονται ετήσιες αποζημιώσεις 200 ευρώ ανά στρέμμα για τις περιοχές εκμετάλλευσης και 50 ευρώ ανά στρέμμα για τις ερευνητικές που θα καταβάλλονται από τον ανάδοχο. Επίσης, καταργείται η απαλλαγή του αναδόχου από την καταβολή royalties για το ημερολογιακό έτος που η τιμή πώλησης είναι κάτω των 50 δολαρίων ανά βαρέλι.

Σημειώνεται εδώ ότι βελτιώνεται και ρύθμιση περί καταβολής royalties, καθώς το 3% επί του τζίρου θα καταβάλλεται πλέον για μέση ημερήσια παραγωγή άνω των 2.250 βαρελιών και όχι άνω των 2.500 που ίσχυε ως τώρα. Τα ποσοστά 6% για παραγωγή άνω των 5.000 βαρελιών και 10% για παραγωγή πάνω από τις 10.000 βαρέλια παραμένουν. Με βάση το νόμο περί έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η φορολογία επί των κερδών είναι 25%.

Η Νότια Καβάλα

Με την τροποποίηση της σύμβασης, παρατείνεται ως τις 23 Νοεμβρίου 2024 η άδεια εκμετάλλευσης του, εξαντλημένου, πλέον, κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού για τη δημιουργία της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, το ελληνικό Δημόσιο προφανώς προβληματίζεται για το επόμενο κεφάλαιο για τη Νότια Καβάλα.

Μέχρι την οριστικοποίηση των όποιων σχεδιασμών, το ΥΠΕΝ και η αρμόδια ΕΔΕΥΕΠ προφανώς θα ήθελαν να αποφύγουν να μείνουν με μια εξέδρα, την Κάππα, αφύλαχτη στον Κόλπο της Καβάλας, γι’ αυτό και ανά τακτά διαστήματα ζητούν τη συναίνεση της Energean για την παράταση της άδειας εκμετάλλευσης, καθώς η εταιρεία δεν έχει κάποιο ουσιαστικό έσοδο, αλλά επιβαρύνεται με κόστη φύλαξης, συντήρησης κλπ. Μάλιστα, με την τροποποίηση της σύμβασης, καθιερώνεται η καταβολή έως 350 χιλ. ευρώ ετησίως στον ανάδοχο για τις δαπάνες συντήρησης της εξέδρας Κάππα.

Σημειώνεται ότι τόσο για την παραχώρηση του Πρίνου (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, Έψιλον) όσο και για τη Νότια Καβάλα, οι ερευνητικές άδειες ισχύουν ως τον Μάρτιο του 2025. Από το 1981 που πρωτοτέθηκαν σε παραγωγή τα κοιτάσματα του κόλπου της Καβάλας, έχουν παραχθεί περί τα 130 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα είναι της τάξης των 35 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, ωστόσο η εξόρυξης τους είναι κοστοβόρα, τόσο λόγω των χαμηλών πιέσεων εξαιτίας της γήρανσης, όσο και λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας δε υδρόθειο.

(Αναδημοσίευση από το insider.gr)