Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Δασκαλάκης: Σε εξέλιξη τα έργα της Μότορ Οιλ για τη δέσμευση άνθρακα - Νέες συνέργειες βλέπει ο όμιλος

Σε μια νέα φάση έχει περάσει πλέον ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Μότορ Όιλ τη δέσμευση άνθρακα.



Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Δασκαλάκης, επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας, διαπιστώθηκε ότι γύρω από αυτό το εγχείρημα υπάρχουν συνέργειες που του προσδίδουν διαφορετική ζωή.

Το ένα βασικό στοιχείο είναι το έργο ΙΡΙΣ, που αφορά την κατασκευή ηλεκτρολύτη 30 μεγαβάτ ενώ συμπληρώνεται από το Τριήρης που αφορά τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος. Έτσι άρχισε να τροποποιείται η στρατηγική του ομίλου και να στρέφεται η προσοχή στην ικανοποίηση της απαίτησης για μεθανόλη. "Ήταν σημαντικό βήμα γιατί έδωσε ώθηση να περάσουμε σε ένα διαφορετικό αντικείμενο", εξήγησε ο κ. Δασκαλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος για το ΙΡΙΣ είναι να ολοκληρωθεί ως το 2028-2029.

Άλλα θέματα ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν τις συμφωνίες για το CO2, για το υδρογόνο και τη μεθανόλη, τη στιγμή που υπάρχει γενικότερα απαίτηση για πράσινη ενέργεια. Τα έργα του ομίλου εξελίσσονται και προσβλέπει πλέον σε πιο γρήγορη εξέλιξη, καθώς μπαίνουν στη φάση της υλοποίησης. 

Η αδειοδοτική και ρυθμιστική διάσταση είναι κρίσιμη στα παραπάνω. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο μεγάλος αριθμός πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε. θα μπορέσουν να εισαχθούν με τη δημιουργία των αντίστοιχων δομών. Υπάρχει αργοπορία στην υιοθέτηση οδηγιών και αυτό επηρεάζει τις επενδύσεις, υποστήριξε ο κ. Δασκαλάκης.