Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Κυριάκου (HELLENiQ ENERGY): 40% μείωση του CO2 από τις τεχνολογίες carbon capture

Στον ρόλο των τεχνολογιών carbon capture στην μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της βιομηχανίας και στις προκλήσεις της αλυσίδας αξίας αναφέρθηκε ο κ.  Στυλιανός Α. Κυριάκου, Διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (HELLENiQ ENERGY) μιλώντας την Πέμπτη στο 2o Hydrogen & Green Gases Forum που διοργανώνεται από το energypress στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στον ενεργειακό μετασχηματισμό, σημείωσε ότι η μετάβαση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη αλλά πρέπει να συγκεράσει πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως είναι η βελτίωση ανθρακικού αποτυπώματος αλλά και η ασφαλής πρόσβαση σε προσιτά οικονομικά ενεργειακά προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η HELLENiQ ENERGY υλοποιεί ένα πλάνο το οποίο προβλέπει επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά και βιομηχανικές εγκαταστάσεις (είτε για παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων είτε επενδύσεις στην καρδιά των διεργασιών ) και όπως τόνισε, οι τεχνολογίες carbon capture στοχεύουν σε βαριές βιομηχανίες (όπως είναι και η συγκεκριμένη εταιρεία). Ήδη στο διυλιστήριο της Ελευσίνας σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδας carbon capture που θα δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα από την μονάδα υδρογόνου (η οποία παράγει το 40% διοξειδίου του άνθρακα ολόκληρης της εγκατάστασης της Ελευσίνας) και με τον τρόπο αυτό με μια στοχευόμενη επένδυση θα προκύψει μεγάλο όφελος. Αναλύοντας περαιτέρω, σημείωσε ότι η διεργασία έχει ως εξής: εγκαθίσταται το carbon capture, δεσμεύεται το διοξείδιο άνθρακα με υψηλή αποδοτικότητα (η δυνατότητα δέσμευσης είναι πάνω από 90), υγροποιείται, αποθηκεύεται προσωρινά και φορτώνεται σε πλοία στην λιμενική εγκατάσταση της Ελευσίνας για να καταλήξει σε γεωλογικούς σχηματισμούς για τελική αποθήκευση.

Οι προκλήσεις για την αλυσίδα αξίας

Οι προκλήσεις στην αλυσίδα αξίας είναι τεχνικές, κανονιστικές και κοινωνικές σημείωσε ο κ. Κυριάκου και επεσήμανε ότι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιστοποιηθεί μια αλυσίδα αξίας είναι να είναι υγιής από την γέννησή της. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ICM που ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες  όπου «θέματα που ήταν έωλα μπήκαν σε μια σειρά», όπως ανέφερε. Μεταξύ άλλων θίγονται θέματα για το πως υποστηρίζεται ένα σωστό business plan, η απόσβεση από το κόστος διοξειδίου του άνθρακα όταν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις και λόγω του ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη δεν μπορεί να καταρτιστεί ένα υγιές business plan. Άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι το κανονιστικό πλαίσιο για μεγάλης έκτασης δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα ενώ εκτός από το τεχνικό κομμάτι, υπάρχουν και θέματα που σχετίζονται με το αδειοδοτικό και τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίας. Η αλυσίδα αξίας είναι πολύπλοκη, όπως επεσήμανε, και περιπλέκεται περισσότερο εάν δεν γίνει προτυποποίηση.