Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Μήνυμα Μητσοτάκη προς την αγορά καυσίμων: Θα εξασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν πρακτικές εις βάρος του καταναλωτή

«Ανοίγουμε ένα μέτωπο με τις πολυεθνικές εταιρείες, αλλά είμαι αναγκασμένος να το κάνω γιατί δεν μπορώ να ανεχθώ ότι σε μία ενιαία αγορά, πατώντας πάνω σε διάφορα τερτίπια και λογιστικά παιχνίδια, τελικά καταλήγουν να χρεώνουν το ίδιο προϊόν πιο ακριβά σε αγορές όπως είναι η Ελλάδα που είναι πιο μικρές σε σχέση με μεγαλύτερες αγορές, όπως μπορεί να είναι η Γαλλία, η Γερμανία». 

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ακρίβεια, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ακρίβεια και τους φόρους στα καύσιμα, παρά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου τον τελευταίο μήνα, κυρίως στη διεθνή αγορά.

«Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Να τα εξηγήσω με απλά λόγια. Ναι, η Ελλάδα έχει σχετικά υψηλούς φόρους στα καύσιμα και ως προς τον ΦΠΑ και ως προς τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης γιατί ακριβώς είναι σημαντικά έσοδα για τον προϋπολογισμό, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να απωλέσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε τα ακόλουθα:

«Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα ότι πρέπει και η όλη αλυσίδα των πετρελαιοειδών να εξηγεί με μεγαλύτερη διαφάνεια, θα έλεγα, πώς οι διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές επηρεάζουν τελικά την τιμή στη βενζίνη και στο ντίζελ την οποία βλέπει ο πολίτης στο βενζινάδικο. Και εμείς μερικές φορές παρατηρούμε ότι όταν πέφτουν οι διεθνείς τιμές, λίγο αργεί να προσαρμοστεί η αγορά. Ας το έχουν υπόψη όλοι ότι αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι στην αλυσίδα διύλισης και διακίνησης καυσίμων δεν υπάρχουν πρακτικές οι οποίες τελικά είναι εις βάρος του καταναλωτή».