Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Πράσινο φως τον Οκτώβριο για τις γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κρήτης

Δεδομένη θεωρείται σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της κοινοπραξίας ExxonΜobil να προχωρήσει σε γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς έχει διαμορφωθεί μια πρώτη πολλά υποσχόμενη εικόνα από τα σεισμικά δεδομένα.


Η απόφαση μάλιστα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί πολύ νωρίτερα σε σχέση με το τέλος του έτους που έχει προσδιοριστεί, και χρονικά αυτό τοποθετείται τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη διαδικασία έχει δημιουργήσει εμπιστοσύνη στον αμερικανικό κολοσσό όσο αφορά το πλαίσιο που έχει οριοθετήσει η ΕΔΕΥΕΠ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι προοπτικές για την ενεργειακή οικονομία ενδυναμώνονται σε σημαντικό βαθμό καθώς εξασφαλίζονται ενεργειακές πηγέςδυνατότητες εξαγωγών αλλά και περαιτέρω αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας στη ΝΑ Μεσόγειο.

Έχουν υπάρξει κριτικές όσον αφορά τις καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο εγχείρημα από πλευράς κυβέρνησης όμως όλα αυτά φαίνεται τώρα να βρίσκουν τον δρόμο τους.

Σημειώνεται ότι η σε περίπτωση θετικών εξελίξεων, σημαντικά κερδισμένη θα είναι η Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) που θα εισέλθει έτσι στον επόμενο τομέα upstream με δυνατότητα να καθετοποιηθούν πλήρως στον κλάδο του Οil & gas.

Οι έρευνες

Μέσα στον Μάιο, η αμερικανική εταιρεία CSA, ανέλαβε για χάρη της ExxonMobli την υλοποίηση συνδυαστικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου ώστε να χαρτογραφήσει την εκεί περιοχή με βασικό στόχο να εντοπίσει πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα επιφανειακά ιζήματα.

Το σκάφος που έκανε τις έρευνες, έχει συλλέξει μεταξύ άλλων, ζωική ύλη όπως πλαγκτόν και μικροπανίδα, αλλά και άβια ύλη όπως μέταλλα, κλπ, ενώ επίσης έχουν συλλεχθεί για γεωχημική ανάλυση και τμήματα ιζημάτων.

Τα στοιχεία που συλλέγονται, μπορούν να πιστοποιήσουν εάν υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι συγκεκριμένες εργασίες προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης που κυρώθηκαν στη Βουλή με νόμο και τις οδηγίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Σπύρος Σπίνος, Environmental & GIS Manager της ΕΔΕΥΕΠ, αυτές οι εργασίες γίνονται στο πλαίσιο αυστηρής περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

«Οφείλεις να ξέρεις τι συμβαίνει σε μια περιοχή πριν παρέμβεις, ενώ παρεμβαίνεις, αλλά και αφού επενέβης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση οι έρευνες αυτές προσφέρουν έναν πλούτο επιστημονικής γνώσης για τις συγκεκριμένες πολύ απομακρυσμένες περιοχές σε πολύ μεγάλα βάθη νερού», υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε πως οι εν λόγω μελέτες όπως και η συλλογή των στοιχείων έγιναν με επιστημονική μεθοδολογία που δεν βλάπτει το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι παλαιότερες γεωλογικές μελέτες της ΕΔΕΥΕΠ αναφέρονται σε ενδείξεις για την ύπαρξη δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Αυτή η ποσότητα θεωρείται ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ενώ η δυνητική αξία των συνολικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας εκτιμάται σε 250 δισ. ευρώ.

Τη σημασία του εντοπισμού και της αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ανέδειξε περισσότερο από ποτέ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανέτρεψε πλήρως τις αγορές φυσικού αερίου, καθώς διεκόπη ο εφοδιασμός της Ευρώπης με το ρωσικό καύσιμο.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας μεταξύ της ενεργειακά διψασμένης Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου καθιστούν τη χώρα μας φυσική πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό η ανακάλυψη εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη ενός ακόμη σημαντικού εγχώριου ενεργειακού διαδρόμου.

Η στρατηγική της Exxon

Ο ενεργειακός γίγαντας ExxonMobil έχει συμπεριλάβει την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης στην στρατηγική του για ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει ήδη σημαντική παρουσία σε Κύπρο και Αίγυπτο.

Ο αμερικανικός γίγαντας, όπως δήλωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια του East Med Gas Forum ο γενικός διευθυντής της ExxonMobil Cyprus Θεοδόσιος Βαρνάβας, θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στο τέλος του 2024.

Aπό τη στιγμή που η εταιρείας θα εξασφαλίσει την σχετική επενδυτική απόφαση, θα πρέπει να ολοκληρώσει την αδειοδοτική μελέτη της ως τα τέλη του 2025 ώστε να προχωρήσει η ερευνητική γεώτρηση εντός του 2026.

Η ExxonMobil όπως δήλωσε ο κ. Βαρνάβας έχει μισθώσει γεωτρύπανο για να πραγματοποιήσει ερευνητικές γεωτρήσεις το διάστημα 2024-2026 σε δύο περιοχές στην Κύπρο και σε τρεις στην Αίγυπτο. Στόχος είναι μέσα σε αυτό το διάστημα να έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη αδειοδότηση για να γίνει η γεώτρηση και στην Ελλάδα.

Οι χρόνοι αδειοδότησης είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την ExxonMobil, γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες όχι μόνο για τις περιοχές της Αιγύπτου και της Κύπρου, αλλά και στην Ελλάδα, όπου οι καθυστερήσεις είναι μεγαλύτερες.

www.worldenergynews.gr