Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Σε αναβάθμιση του ιδιόκτητου τερματικού υγρών καυσίμων προχωρά η Jugopetrol της HELLENiQ Energy

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η νέα επένδυση της Jugopetrol, θυγατρικής του Ομίλου HELLENiQ Energy στο Μαυροβούνιο, για την αναβάθμιση και επέκταση του ιδιόκτητου τερματικού σταθμού υγρών καυσίμων στο Μπαρ.


Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τριών συστάδων αποτελούμενων από τέσσερις βραχίονες πλήρωσης ο καθένας για τον εφοδιασμό βυτιοφόρων με παράγωγα πετρελαίου, ένα αντλιοστάσιο με 12 αντλίες, μια εγκατάσταση επεξεργασίας ατμών βενζίνης (VRU), καθώς και τα σχετικά συστήματα σωληνώσεων και αυτοματισμού.

Για το έργο έχουν ήδη εκδοθεί οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες, ενώ έχει οριστεί και ο ανάδοχος.

Ο τερματικός σταθμός υγρών καυσίμων της Jugopetrol στην παραθαλάσσια πόλη της Αδριατικής είναι η  μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων στο Μαυροβούνιο, συνολικής χωρητικότητας 110.000 m3 και η αναβάθμιση στην οποία προχωρά η εταιρεία αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητές του.

Η Jugopetrol AD είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στο Μαυροβούνιο. Ιδρύθηκε το1947 με την επωνυμία Jugopetrol AD KOTOR και έγινε μέλος του Ομίλου της HELLENiQ Energy (τότε ΕΛΠΕ) το Δεκέμβριο του 2014.

Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών του Μαυροβουνίου και δραστηριοποιείται στη λιανική εμπορία, διανομή και αποθήκευση υγρών καυσίμων.

Η Jugopetrol διαθέτει δίκτυο 46 πρατηρίων με το σήμα ΕΚΟ, ενώ έχει και εγκαταστάσεις τροφοδοσίας σε τρεις μαρίνες και στα αεροδρόμια της Ποντγκόριτσας και του Τίβατ, καθώς και το μεγαλύτερο στόλο βυτιοφόρων και φορτηγών οχημάτων στη χώρα. Επίσης, το δίκτυο λιανικής EKO διαθέτει δύο σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ποντγκόριτσα. 

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2025.