Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Σιάμισιης: Η πιο ρεαλιστική λύση είναι να αποεπενδύσουμε από την ΔΕΠΑ Εμπορίας – Ανοικτό αν θα πουλήσουμε ή θα αγοράσουμε το υπόλοιπο της Elpedison

Η πιο ρεαλιστική λύση για το θέμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι να αποχωρήσουμε από το μετοχικό της κεφάλαιο, αποεπενδύοντας από μια δραστηριότητα την οποία τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε ως παρατηρητές χωρίς να μετέχουμε στη Διοίκηση.


Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας νωρίτερα στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία μετατρέπεται σταδιακά από εταιρεία φυσικού αερίου σε ενεργειακή εταιρεία η οποία ως ένα βαθμό γίνεται ανταγωνιστική της Helleniq Energy. Σημείωσε δε, ότι υπάρχει καλό κλίμα και συνεργασία ανάμεσα στον Όμιλο, το ΤΑΙΠΕΔ και το Δημόσιο και συνεπώς σύντομα θα υπάρξει κατάληξη για το μέλλον της επένδυσης της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που ανέφεραν ότι επίκειται η παύση της συνεργασίας με την EDISON στην από κοινού ιδιοκτησία και διοίκηση της Elpedison, ο κύριος Σιάμισιης είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει η Helleniq Energy το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου ή αντίθετα να πουλήσει την συμμετοχή της στην EDISON.

Δεν παρέλειψε ωστόσο, να περιγράψει τα οφέλη που έχει η Helleniq Energy από την έστω και με 50% συμμετοχής της στην Elpedison, αναφέροντας ειδικότερα το γεγονός ότι η καθετοποίηση, καθώς και η παροχή ευρύτερων ενεργειακών υπηρεσιών, ταιριάζουν πολύ καλά με την δυναμική δραστηριοποίηση του Ομίλου στις ΑΠΕ.

Προχωράμε σε διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας

Επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφοροποίηση  της Helleniq Energy τόσο γεωγραφικά όσο και στο είδος των δραστηριοτήτων στο χαρτοφυλάκιό της, ως «αντίδοτο» στο μεταβαλλόμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων του Ομίλου για το 2023, ο κ. Σιάμισιης προχώρησε σε μια εκτενή παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Ηelleniq Energy, κάνοντας ειδική μνεία στη «μεγάλη εικόνα» της αγοράς ενέργειας τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μάλιστα ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όποια εταιρεία προσπαθεί να σχεδιάσει στρατηγική χωρίς να έχει επίγνωση του πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί, τότε είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Υπό το πρίσμα αυτό η Helleniq Energy σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό και σε διαφορετικές μεταξύ τους αγορές. «Θα πρέπει να απλωθούμε και γεωγραφικά γιατί δεν πάνε όλες οι αγορές το ίδιο καλά την ίδια στιγμή.  Κάποιες θα πάνε καλά και κάποιες όχι. Επομένως η διαφοροποίηση είναι κρίσιμη παράμετρος στο σχεδιασμό μας», ανέφερε σχετικά.

Σε ένα γενικό σχόλιο για την αγορά και την λειτουργία της, ο κ. Σιάμισιης δεν παρέλειψε να συμπληρώσει την ανάγκη για πιο δομικές παρεμβάσεις στην αγορά, τα αποτελέσματα των οποίων δεν θα γίνουν απαραίτητα ορατά το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά αργότερα.

Ως προς τις επιμέρους δραστηριότητες του Ομίλου, ο διευθύνων Σύμβουλος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα με βάση και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την τομέα της διύλισης ως βασική δραστηριότητα του Ομίλου, ότι «είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο με μεγάλα νούμερα, με μικρά ωστόσο περιθώρια κέρδους».  Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε,  η θέση του ομίλου σε αυτό τον τομέα σε χώρες του εξωτερικού βαίνει βελτιούμενη ενώ εξετάζεται η περαιτέρω ανάπτυξη στο συγκεκριμένο κλάδο.

ΑΠΕ: Μεταβαίνουμε από τα «feed in tariff» στα «merchant risk»

Ως προς τον τομέα των ΑΠΕ, η εγκατεστημένη ισχύος του Ομίλου φτάνει τα 381 MW σε εν λειτουργία έργα, διαθέτοντας ένα συνολικό pipeline έργων περί τα 4 GW. Σημειώνεται ότι η στρατηγική του Ομίλου για το 2025 προβλέπει την επέκταση του παραγωγικού χαρτοφυλακίου σε επίπεδα πάνω του 1 GW. Υπό το πρίσμα αυτό, το εκτενέστερο portfolio των 4 GW επιτρέπουν μια ευελιξία στο σχεδιασμό του Ομίλου, ωριμάζοντας τα πλέον καλύτερα έργα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ΑΠΕ στα πλαίσια του Vision 2025. Πρόσθεσε ακόμη ότι η αγορά  ολοένα και περισσότερο μετατοπίζεται από το παραδοσιακό μοντέλο του «feed in tariff» προς ένα μοντέλο «merchant risk».

Υδρογονάνθρακες

Στο τομέα των υδρογονανθράκων, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι δυσδιάστατες και τριασδιάστατες σεισμικές έρευνες σε όλα τα blocks με το επόμενο βήμα να αποτελεί η επεξεργασία των δεδομένων μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, η απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι ερευνητική γεώτρηση αναμένεται να προκύψει μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Αγωγός πετρελαίου ΟΚΤΑ

Αναφερόμενος στον αγωγό πετρελαίου με τα Σκόπια, ο κ Σιάμισιης σημείωσε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε πλήρως το στάδιο της αδειοδότησης. Το επόμενο βήμα αφορά στην διευκρίνιση των τελωνειακών διαδικασιών, πράγμα που όπως ανέφερε, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια τι χρόνο θα απαιτήσει. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, ο αγωγός φιλοδοξείται να λειτουργήσει μέχρι τέλος του χρόνου. «Είναι μια επένδυση 100 εκατ ευρώ που κάθεται 12 χρόνια» όπως ανέφερε σχετικά.

Νέες τεχνολογίες

Τέλος, αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προσεκτικές κινήσεις καθώς συνήθως οι πρώτοι που μπαίνουν υπόκεινται και τις απώλειες λόγω ανωριμότητα της τεχνολογίας.

Παπαθανασίου: Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον

Τα αποτελέσματα που πέτυχε η Helleniq Energy σε ένα περιβάλλον συνεχών προκλήσεων και έντονης μεταβλητότητας υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Helleniq Energy, Γιάννης Παπαθανασίου, ανοίγοντας τις εργασίες της σημερινής Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στα έως τώρα «πεπραγμένα» του Ομίλου, επισημαίνοντας ότι μετά την κερδοφορία-ρεκόρ το 2022, τα οικονομικά αποτελέσματα της Helleniq Energy διατήρησαν την δυναμική τους και το 2023. «Έχουμε βάσιμους λόγους να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης, συμπληρώνοντας ότι η εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι τα δύο στοιχεία που κάνουν την Helleniq Energy να διαφέρει στην αγορά.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο του Ομίλου, κάνοντας ειδική μνεία στο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου τα οφέλη που προκύπτουν είναι μετρήσιμα και ορατά σε όλους.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του, ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της θητείας του ως πρόεδρος του ΔΣ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα θεμέλια έχουν πλέον εδραιωθεί» για την πορεία της εταιρείας.

Σε αυτή την πορεία η συμβολή των μελών του ΔΣ, του Διευθύνοντος Συμβούλου Ανδρέα Σιάμισιη και συνολικά του ανθρωπίνου δυναμικού του Ομίλου υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της εταιρείας, φτάνοντας σήμερα να αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών στο τομέα της ενέργειας.