Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Ενδιαφέρεται ο Μυτιληναίος να μπεί πρωταγωνιστικά στα ΕΛΠΕ;

Να σας πω εξαρχής ότι για το θέμα δεν έχω καμία πρωτογενή πληροφορία και γιαυτό θα σας μεταφέρω, απλώς, αυτά που κυκλοφορούν. 



Κυκλοφορεί λοιπόν ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ενδιαφέρεται να μπεί πρωταγωνιστικά στην Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) και πιθανόν αυτό θα γίνει μέσω ενός νέου placement ποσοστού περί το 20%, στο οποίο πιθανόν θα προχωρήσουν οι δύο βασικοί μέτοχοι, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 31,18% για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου και η Paneuropean της οικογένειας Λάτση που κατέχει 40,41%.

Στο placement που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, ο όμιλος Μυτιληναίου και προσωπικά ο επικεφαλής του εξαγόρασαν συνολικά το 1% των μετοχών της Helleniq Energy.

Ενδιαφέρεται ο Μυτιληναίος για τον κλάδο της διύλισης που, όπως και να το κάνεις, είναι λίγο ντεμοντέ; Δεν μου ταιριάζει με το προφίλ που έχει δημιουργήσει, ωστόσο κανείς δεν ξέρει... Από την άλλη θα ταίριαζε σίγουρα να τον ενδιαφέρει η Elpedison, αλλά εκεί τα πράγματα είναι ακόμα μπερδεμένα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε σχετική ερώτηση, δεν έσπευσε να «τελειώσει» τις φήμες για πιθανό ενδιαφέρον του, αντίθετα άφησε το ενδεχόμενο... ορθάνοιχτο. Αφού σημείωσε ότι και η εταιρεία και ο ίδιος προσωπικά διαθέτει ποσοστά της Helleniq Energy σε επίπεδα που δεν είναι ανακοινώσιμα, είπε:

«H Helleniq Energy έχει δύο μεγάλους μετόχους, το Δημόσιο και την οικογένεια Λάτση. Σέβομαι την οικογένεια Λάτση και τις διαδικασίες που ακολουθεί το Δημόσιο. Πέραν του placement, κανείς από τους δύο μετόχους δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να πουλήσει την επιχείρηση. Αν αυτό αλλάξει, τότε το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, στον οποίο έχουμε μεγάλη παρουσία εδώ και καιρό. Θα δούμε τότε τα δεδομένα, τώρα είναι πάρα πολύ νωρίς. Δεν θέλω να δημιουργώ προσδοκίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, πρέπει να είμαστε σοβαροί».

https://energypress.gr