Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Απόκριση Ζήτησης: Τι προτείνουν ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΒΙΚΕΝ, Synpower και Elpedison για την μεθοδολογία

Απόκριση Ζήτησης είναι η μεταβολή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τους τελικούς χρήστες (όπως είναι οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις) με σκοπό την εξισορρόπηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμών στην παραγωγή ή κατανάλωση.

 


Ουκρανικά drones έπληξαν τέσσερα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Ουκρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς έπληξαν τέσσερα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, καθώς και σταθμούς ραντάρ και άλλους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας μείζονος επίθεσης που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοινώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.

Gazprom: Στρέφεται στις εξαγωγές πετρελαίου, για να αντισταθμίσει τις απώλειες στο αέριο

Αυξάνει τη δραστηριότητά της στο πετρέλαιο η Gazprom, έπειτα από τις ετήσιες απώλειες 7 δισ. δολαρίων στο φυσικό αέριο την περσινή χρονιά.



Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Η ΕΚΟ στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ

H EKO, επίσημος χορηγός της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, σας προσκαλεί να λάβετε μέρος στην κλήρωση για μία διπλή πρόσκληση για τους προσεχείς αγώνες καλαθοσφαίρισης του Προολυμπιακού Τουρνουά Μπάσκετ που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). 











ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΒΕΑ-ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ

Στo πλαίσιo του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της ΕΛΠΕ ΔΕΠΠΠ ΑΕ και της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ ΑΕ, οι Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου συμμετείχαν την Παρασκευή 14 Ιουνίου με ένα επανδρωμένο Πυροσβεστικό όχημα (Π/Ο) σε άσκηση πυρόσβεσης στην εγκατάσταση της Πετρογκάζ στον Ασπρόπυργο. 




Ανακοινωση ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ 21.6.2024

Συναδέλφισσεςσυνάδελφοι,

Πέρασαν ήδη δυο μήνες από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του προεδρείου και προχθές μετά και την λήξη του ΔΣ της εταιρείας, ενημερωθήκαμε δυστυχώς για την άσχημη κατάληξη του προγράμματος οικειοθελών αποχωρήσεων, όπου ένα τεράστιο κομμάτι των αιτούντων συναδέλφων απορρίφθηκε.


Όταν ο Buffett ανεβάζει τη θέση του στην OXY - Δεν επηρεάζει η νέα εισφορά για τα «υπερκέρδη» του 2023

Την ώρα που ο Warren Buffett ανεβάζει τη θέση του στην Occidental, η MOTOR OIL αρχίζει να ανακάμπτει μετά τη διόρθωση στα 24 ευρώ που υπέστη τις τελευταίες ημέρες και την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 2,83 δισ.



HELLENiQ ENERGY: Έρχεται σημαντικό deal για την αναδιάρθρωση

Ας μην ανησυχούν οι μέτοχοι της HELLENiQ ENERGY για την έκτακτη εισφορά του 33% που σε ακραία περίπτωση δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. γιατί έρχεται σημαντική συμφωνία που αφορά την αναδιάρθρωση συμμετοχών του ομίλου η οποία θα αποβεί υπέρ των μετόχων.


Σκεύης (CLEOS): Πολλαπλή λύση για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

 

Σημαντικές προκλήσεις αντιμετωπίζει η ποντοπόρος ναυτιλία για την ενεργειακή της μετάβαση, όπως ανέλυσε σήμερα στο Hydrogen & Green Gases Forum ο Δρ Γιώργος Σκεύης, Γενικός Διευθυντής της CLEOS.


Δασκαλάκης: Σε εξέλιξη τα έργα της Μότορ Οιλ για τη δέσμευση άνθρακα - Νέες συνέργειες βλέπει ο όμιλος

Σε μια νέα φάση έχει περάσει πλέον ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Μότορ Όιλ τη δέσμευση άνθρακα.



Κυριάκου (HELLENiQ ENERGY): 40% μείωση του CO2 από τις τεχνολογίες carbon capture

Στον ρόλο των τεχνολογιών carbon capture στην μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της βιομηχανίας και στις προκλήσεις της αλυσίδας αξίας αναφέρθηκε ο κ.  Στυλιανός Α. Κυριάκου, Διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (HELLENiQ ENERGY) μιλώντας την Πέμπτη στο 2o Hydrogen & Green Gases Forum που διοργανώνεται από το energypress στην Αθήνα.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Επίδομα παιδιού 2024 αιτήσεις – πληρωμή: Πότε προβλέπεται η καταβολή των δόσεων στους δικαιούχους

Ανοικτή είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού






Απανθρακοποίηση των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων: Το βήμα της TotalEnergies

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας TotalEnergies και η αμερικανική εταιρεία με σημαντικό μέγεθος στην αγορά παροχής υδρογόνου Air Products υπέγραψαν 15ετή συμφωνία για την ετήσια προμήθεια 70.000 τόνων πράσινου υδρογόνου από το 2030.


ΜΟΗ: Εγκρίθηκε το μέρισμα των 1,8 ευρώ ανά μετοχή και η διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας

Το πράσινο φως για τη διανομή του μερίσματος του 1,8 ευρώ ανά μετοχή που αποτελεί το υψηλότερο στην ιστορία της Μότορ Όιλ έδωσε προ ολίγου η Γενική Συνέλευση της Μότορ Όιλ Ελλάς. 


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ανακοίνωση ΣΕΕΕΠΦΧ για στάση εργασίας για ΛΑΡΚΟ

Συνάδελφοι-σες,

Με έκτακτη απόφαση του ΔΣ στις 19/06/2024 το σωματείο μας κηρύσσει 4ωρη Στάση Εργασίας για την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 από τις 11:00πμ το πρωί έως τις 15:00μμ το μεσημέρι για συμπαράσταση στους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ.



Αποθήκευση ενέργειας: Trafigura, Helleniq Energy, ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ κυριαρχούν στις αιτήσεις Ιουνίου

Την είσοδό της στην ελληνική αγορά ενέργειας πραγματοποιεί η Trafigura μια από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες εμπορίας εμπορευμάτων στον κόσμο, που μαζί με το IFM Net Zero Infrastructure Fund (του διαχειριστή θεσμικών κεφαλαίων IFM Investors) έχουν ιδρύσει τη Nala Renewables.

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω Fed - Στα 84 δολ. το brent, στα 81 δολ. το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη λόγω επιφυλακτικών αλλά θετικών σχολίων από υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης σχετικά με το μέλλον των μειώσεων των επιτοκίων και τις προσδοκίες για μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.



Πυρκαγιά σε πετρελαϊκές αποθήκες στη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ μετά από επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου έπειτα από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη Αζόφ στη νότια ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ, δήλωσαν αξιωματούχοι.


Βιοκαύσιμα και μπαταρίες: Το "εισιτήριο" της ναυτιλίας για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Στο µέλλον, µε την ενεργειακή µετάβαση σε πιο φιλικές για το περιβάλλον λύσεις να έχει καταστεί µονόδροµος για τη σωτηρία του πλανήτη, όποιος τοµέας οικονοµικής δραστηριότητας καταφέρει να µεταβεί από τις ενεργειακές λύσεις που απορρίπτουν µεγάλες ποσότητες αχρησιµοποίητης ενέργειας σε λύσεις που δεν απαιτούν την επεξεργασία µορίων θα υπεραποδώσει. 

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

MORE: Δυναμικό άνοιγμα στην ΝΑ Ευρώπη - Αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στη Ρουμανία

Συνεχίζεται η ...απόβαση στα Βαλκάνια των μεγάλων ενεργειακών ομίλων, που αναζητούν ευκαιρίες ανάπτυξης των ΑΠΕ πλέον εκτός Ελλάδος.




Πετρέλαιο: Η αγορά διαφωνεί για το peak της ζήτησης - Στα 50 - 90 δολάρια το εύρος της τιμής του Brent

Σύγχυση στην αγορά έχουν προκαλέσει οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το peak της ζήτησης και τις τιμές του Brent την επόμενη διετία. 




Δανία: Εξετάζει μέτρα κατά του σκιώδους στόλου που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο

Η Δανία εξετάζει τρόπους προκειμένου να περιορίσει έναν λεγόμενο σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Βαλτικής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις με τη Μόσχα.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Σύνδρομο «βραστού βατράχου»: Έρχεται νέο κύμα ζέστης με 40άρια

Μπορεί ο πρώτος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι να πέρασε, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες επιστρέφουν και πάλι τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού του Γιώργου Τσατραφύλλια. 




Επίκεινται αλλαγές στο ΔΣ της HelleniQ Energy

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός περιλαμβάνεται στις προτάσεις του Ελληνικού Δημοσίου που κατατέθηκαν μέσω του υπουργού οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Θ. Σκυλακάκη για το διορισμό νέων μελών του ΔΣ της Helleniq Energy. 



HelleniQ Energy: Πρόγραμμα επαναγοράς 1 εκατ. μετοχών – Σπήλιος Λιβανός και Άννα Ροκοφύλλου στα προτεινόμενα μέλη για το ΔΣ

Σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΣ της HelleniQ Energy προς τους μετόχους, το πρόγραμμα αφορά την επαναγορά έως και 1 εκατ. μετοχών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,327% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.



Πράσινο φως τον Οκτώβριο για τις γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κρήτης

Δεδομένη θεωρείται σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της κοινοπραξίας ExxonΜobil να προχωρήσει σε γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς έχει διαμορφωθεί μια πρώτη πολλά υποσχόμενη εικόνα από τα σεισμικά δεδομένα.


Νέο deal της Aramco για LNG στις ΗΠΑ

Μη δεσμευτική συμφωνία υπέγραψαν NextDecade και Saudi Aramco, με βάση την οποία η πρώτη θα προμηθεύει τη δεύτερη με 1,2 εκατ. τόνους LNG ετήσιως, για 20 χρόνια.



ΟΠΕΚ: Επενδύσεις στο πετρέλαιο και τις επόμενες δεκαετίες, διαφορετικά θα έχουμε έλλειμμα ενέργειας

 

Περισσότερες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τις επόμενες δεκαετίες ο γγ του ΟΠΕΚ, προκειμένου να αποτραπεί η έλλειψη ενέργειας, απορρίπτοντας τις προβλέψεις ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί έως το 2030.


Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΙΕΝΕ: Αναβαθμισμένη η Γεωπολιτική και Διπλωματική Διάσταση στην Ευρώπη

 Με αναβαθμισμένη την γεωπολιτική και διπλωματική διάσταση σχετικά με τις ενεργειακές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη και τη σημασία τους συνολικά για τις διασυνδέσεις και την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, διεξάγεται την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 το 15ο South East Europe Energy Dialogue (SEEED), που για άλλη μία χρονιά, οργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

ΙΕΑ: Έφτασε η εποχή των NGL στην παραγωγή πετρελαίου - Αναμένεται να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια

Σημαντική άνοδο στο ποσοστό του πετρελαίου που παράγεται από υγρό φυσικό αέριο (NGL) και συμπυκνώματα προβλέπει ο ΙΕΑ για τα επόμενα χρόνια.



Το πρώτο deal στην Ελλάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα - Tο "νεκρό" κοίτασμα του Πρίνου


Την πρώτη επιχειρηματική της συμφωνία γνωστοποίησε χθες,  με ανακοίνωσή της στο Λονδίνο, η EnEarth, η θυγατρική που η Energean δημιούργησε για να "τρέξει" τα projects του ομίλου στο στοίχημα της απανθρακοποίησης. Ξεκινώντας, όπως και η Energean πριν από 16 χρόνια από τον Πρίνο και την Καβάλα, 


Αnadolu: Η πετρελαϊκή ΤΡΑΟ αιτείται για έρευνες στην τουρκική πλευρά του Αιγαίου

Η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτηση στην τουρκική αρχή MAPEG (Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και Πετρελαίου) για έρευνες σε εννέα θαλάσσια οικόπεδα στο Αιγαίο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.


Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Θεσσαλονίκη, 19 & 20 Ιουνίου: Το ΙΕΝΕ Ανακοίνωσε το Αναλυτικό Πρόγραμμα του 15ου South East Europe Energy Dialogue

Το ΙΕΝΕ ανακοινώνει το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού SEE Energy Dialogue, το οποίο και έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Ινστιτούτου (βλ. εδώ ). 



Η ελίν παρουσίασε τις καινοτόμες λύσεις της για τη ναυτιλία στην έκθεση Posidonia 2024

Η ελίν συμμετείχε και φέτος στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2024» παρουσιάζοντας τις προηγμένες λύσεις της για τον κλάδο της ναυτιλίας.