Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

S&P: Η χρεοκοπία των ΗΠΑ θα προκαλέσει τριγμούς στην ενεργειακή αγορά

H αθέτηση του χρέους των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις αγορές ενέργειας, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι «υπερβολικά χαμηλές», δήλωσε ο πρόεδρος της S&P Global Commodity Insights.

«Νομίζω ότι οι αγορές γενικά πιστεύουν σε αυτό το σημείο ότι την τελευταία στιγμή είτε θα ολοκληρωθεί μια συμφωνία είτε η κυβέρνηση θα βρει τεχνικούς τρόπους για να παρακάμψει την έγκριση του Κογκρέσου που χρειάζεται για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος», δήλωσε ο Saugata Saha, στο The National.

Μια χρεοκοπία θα οδηγούσε τις αγορές συναλλάγματος σε επίπεδα που «ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί» και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας και τις συναλλαγές καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου ανταλλάσσεται χρησιμοποιώντας το δολάριο ΗΠΑ, είπε ο κ. Saha.

«Πιθανότατα θα οδηγήσει πολλές χώρες σε σοβαρή ύφεση, που και πάλι θα έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση και τη ζήτηση ενέργειας»

Η S&P Global αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στα επίπεδα των 80 δολαρίων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους έως το επόμενο, είπε ο κ. Saha, προσθέτοντας ότι οι αναλυτές του διεθνούς οίκου παραμένουν ανοδικοί όσον αφορά τις τιμές βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.

Επεσήμανε επίσης, ότι ενώ η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι «αρκετά υγιής» βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις με τη μορφή επιβράδυνσης των αυξήσεων των επιτοκίων και γεωπολιτικών παραγόντων.

«Η χαλάρωση της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο σε βαθιά ύφεση… αυτό είναι μια πιθανότητα».