Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Διελκυστίνδα ΡΑΑΕΥ – ΔΕΣΦΑ για το WACC της περιόδου 2024-2027 – «Στην ουρά» οι αποφάσεις και για τους υπόλοιπους Διαχειριστές

Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου αναμένεται να εκδοθούν οι αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ για το WACC, το επιτρεπόμενο έσοδο και τα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ, για την περίοδο 2024-2027. 



Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο καθορισμός μεσοσταθμικού κόστους και τιμολογίων για το σύστημα μεταφοράς αερίου βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της ΡΑΑΕΥ, στην οποία πάντως δίνουν το «παρών» εισηγήσεις όλων των υπόλοιπων Διαχειριστών, για προσδιορισμό (ή αναθεώρηση) του WACC τους. 

Όπως έχει γράψει το energypress, ο ΔΕΣΦΑ προσδιορίζει το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου σε 9,14%, στην εισήγησή του που είχε τεθεί σε διαβούλευση στα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εν λόγω απόδοση κρίνεται αδικαιολόγητα υψηλή από τη ΡΑΕΕΥ, καθώς είναι μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου εγχώριου Διαχειριστή, με συνέπεια έως και αυτή τη στιγμή να υπάρχει ακόμη σημαντική απόκλιση των δύο πλευρών. Πάντως, εκφράζεται αισιοδοξία ότι εν τέλει θα βρεθεί «κοινός τόπος». 

Υπουργική για τους «έξυπνους» μετρητές αερίου 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΣΦΑ προσδιορίζει το επιτρεπόμενο έσοδο για το 2024 στα 201 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας ελαφρά ανοδική τάση τα επόμενα χρόνια. Έτσι, αυξάνεται στα 218 εκατ. για το 2025, στα 233 εκατ. για το 2026 και στα 247 εκατ. για το 2027. 

Την ίδια στιγμή, θέμα ημερών θεωρείται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε μέσω των Προγραμμάτων Ανάπτυξης των τριών Διαχειριστών δικτύων διανομής αερίου, να «τρέξει» το πρότζεκτ αντικατάστασης των υφιστάμενων συμβατικών ρολογιών με «έξυπνους» μετρητές, εγκρίνοντας τη σχετική Μελέτη Κόστους-Οφέλους. Η έκδοση της ΥΑ θα «ξεκλειδώσει» τις αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ για το WACC και το επιτρεπόμενο έσοδο των τριών Διαχειριστών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ), για το 2023. 

Όπως είναι γνωστό, με τροπολογία του ΥΠΕΝ, νομοθετήθηκε ο καθορισμός ειδικά για το 2023 ο καθορισμός του WACC των 3 ΕΔΑ κατά προτεραιότητα, και σε δεύτερη φάση του απαιτούμενου εσόδου και των τιμολογίων για το ίδιο έτος. Εκτός απροόπτου, οι αποφάσεις αυτές της Αρχής θα πάρουν τη σκυτάλη μετά το WACC και το επιτρεπόμενο έσοδο του ΔΕΣΦΑ. 

Αίτημα ΔΕΔΔΗΕ για αναθεώρηση 

 Στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους Διαχειριστές των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, στην περίπτωση των οποίων όπως είναι γνωστό ήδη εκκρεμεί η αίτηση που έχει υποβάλει ο ΑΔΜΗΕ για αναθεώρηση του WACC για τη ρυθμιστική περίοδο 2022-2025. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της ΡΑΕ το 2021 καθόρισε το WACC στο 6,1%, με τον Διαχειριστή να ζητά το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου να αναπροσαρμοστεί στο 8,51%.  

Αίτημα αναθεώρησης του WACC έχει καταθέσει και ο ΔΕΔΔΗΕ, για τη διετία 2023-2024 που απομένει στην υφιστάμενη ρυθμιστική περίοδο, η οποία ξεκίνησε το 2021. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση κεφαλαίων έχει οριστεί από τη ΡΑΕ στο 6,7% για την τρέχουσα 4ετία.