Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

HELLENIQ ENERGY :Χρόνια πολλά σε όλες τις Μητέρες του Ομίλου μας!

​H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι παγκοσμίως μια γιορτή προς τη μητρότητα, από την εποχή της λατρείας της θεάς Κυβέλης μέχρι και σήμερα και γιορτάζεται πάντα την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.









Στη σύγχρονη εποχή, ήταν η αμερικανίδα ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις αυτή που διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο. Οι προσπάθειές τους καρποφόρησαν στις 9 Μαΐου 1914 με προκήρυξη που υπέγραψε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να "σαραντίσει", σύμφωνα με την σύγχρονη ορολογία.

Μέσα στους αιώνες, ο ρόλος της γυναίκας – μητέρας έχει αλλάξει κατά πολύ. Έχει διεκδικήσει και κατακτήσει δικαιώματα και ελευθερίες που ήταν άγνωστα στο παρελθόν. Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη μητέρα επιθυμεί να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά της, εφαρμόζοντας μοντέλα που αντανακλούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, συμβαδίζοντας με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται. Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές στην κοινωνική θέση της γυναίκας, η μητέρα παραμένει διαχρονικά η πρώτη δασκάλα του παιδιού και ο θεματοφύλακας των παραδόσεων της οικογένειας.

Ανεξαρτήτως των δυσκολιών που συναντά, βασικό καθήκον της μητέρας, από τη στιγμή της γέννησης, είναι να εδραιώσει στο παιδί το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Είναι εκείνη που θα το βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και στη διασφάλιση της ψυχικής του υγείας. Από την άλλη, είναι σημαντικό κάθε μητέρα να μην ξεχνά τις προσωπικές της ανάγκες. Τα ψυχικά ισορροπημένα παιδιά άλλωστε, προϋποθέτουν ευτυχισμένους και ψυχικά υγιείς γονείς.
 
Ευχόμαστε σε όλες τις Μητέρες του Ομίλου μας Χρόνια Πολλά!

Διεύθυνση Εσωτερικής Επικοινωνίας HELLENiQ ENERGY