Εντονη νευρικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην αγορά πετρελαίου.
Η μέχρι πρότινος πτωτική τάση φαίνεται να χάνει ρυθμό, οι αναλυτές προειδοποιούν για νέα άνοδο στις τιμές και η Σαουδική Αραβία απειλεί όσους παίζουν παιχνίδια σορτάροντας με τον μαύρο χρυσό.
Επιβαρυντικά στην αγορά επιδρά επίσης η ανησυχία για την αύξηση του ανωτάτου χρέους των ΗΠΑ, καθώς οι προθεσμίες εκπνέουν, η αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας, αλλά και οι κινήσεις της Ρωσίας.
Όσοι σορτάρουν «θα πονέσουν»
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, προειδοποίησε την Τρίτη όσους σορτάρουν στο πετρέλαιο να προσέχουν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για δραστικές παρεμβάσεις. Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ για να αποφασίσουν για τη μελλοντική πετρελαϊκή πολιτική.
«Οι κερδοσκόποι, όπως σε κάθε αγορά που είναι εκεί για να μείνουν, συνεχίζω να τους συμβουλεύω ότι θα πονέσουν, έκαναν ωχ τον Απρίλιο, δεν χρειάζεται να δείξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι παίκτης πόκερ... αλλά απλώς θα τους έλεγα να προσέχουν», είπε χαρακτηριστικά στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ που διοργάνωσε το Bloomberg.
Οι short sellers είναι επενδυτές που στοιχηματίζουν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και, ως εκ τούτου, σε μία απρόσμενη κίνηση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή, απόφαση που θα προκαλέσει ράλι, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις θέσεις τους με ζημία.
Αναλυτές της τράπεζας Standard Chartered ανέφεραν σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα ότι οι short κερδοσκοπικές θέσεις είναι πλέον τόσο πτωτικές όσο ήταν στην αρχή της πανδημίας το 2020.
«Πιστεύουμε ότι η τελευταία συσσώρευση σε short θέσεις αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα περαιτέρω περικοπών της παραγωγής κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+», ανέφεραν οι αναλυτές.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συναντηθούν στις 4 Ιουνίου στη Βιέννη για να αποφασίσουν για την επόμενη πορεία δράσης τους.
Οι περικοπές του Απριλίου χαρακτηρίστηκαν ως «μη ενδεδειγμένες» από την Ουάσιγκτον, η οποία ήταν επίσης επικριτική για την απόφαση του ομίλου να μειώσει την παραγωγή τον Οκτώβριο.
Ο υπουργός είπε ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να προσπαθεί να αντισταθμίζει ό,τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κριτική.
Και πρόσθεσε ότι ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνος ρυθμιστής της αγορά.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της ING Warren Patterson και Ewa Manthey επισημαίνουν πάντως ότι όσο πλησιάζουμε στην 4η Ιουνίου, οι κερδοσκόποι του πετρελαίου μπορεί να είναι επιφυλακτικοί και να περιορίσουν τα σορταρίσματα.
«Τα δεδομένα θέσης δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό μεικτό έλλειμμα στο ICE Brent, ωστόσο, αυτά τα σορταρίσματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά καθώς πλησιάζουμε στην επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου. Ο ΟΠΕΚ+ εξέπληξε την αγορά μερικές φορές πρόσφατα, επομένως οι συμμετέχοντες στην αγορά μπορεί να είναι απρόθυμοι να αναλάβουν υπερβολικό κίνδυνο σε αυτή τη συνάντηση», ανέφεραν την Τρίτη.
Από την πλευρά του ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank, υπογραμμίζει ότι «οι κερδοσκόποι αύξησαν πρόσφατα τη μεικτή short θέση τους σε WTI και Brent κοντά στο επίπεδο που καταγράφηκε πριν από τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ στις 2 Απριλίου». Και προσθέτει ότι με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας να λέει για άλλη μια φορά στους κερδοσκόπους να «προσέχουν», ορισμένοι short sellers κάνουν «δεύτερες σκέψεις».
Οι ταύροι στην αγορά
Επίσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ταύροι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη: εκτιμά ότι ο δρόμος για τιμές κοντά στα 100 δολάρια είναι ανοικτός, κυρίως εξαιτίας ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ο επικεφαλής έρευνας των commodities της Goldman, Τζεφ Κάρι, έχει προβλέψει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέβουν ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το τρέχον έτος: «Θα ξεμείνουμε από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα;” διερωτάται και προσθέτει: «Δυνητικά μέχρι το 2024, θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα».
Τον περασμένο μήνα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προέτρεψε τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές ενέργειας και εξόρυξης, λέγοντας ότι οι δύο τομείς είναι σε θέση να επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα.
Ο Τζεφ Κάρι μάλιστα έχει προβλέψει ότι το αργό πετρέλαιο Brent και το WTI θα ανέβουν κατά 23% και θα διαπραγματεύονται κοντά στα 100 δολάρια και 95 δολ. το βαρέλι αντιστοίχως τους επόμενους 12 μήνες διαπραγμάτευσης, μια προοπτική που υποστηρίζει την ανοδική τους άποψη για κέρδη στον ενεργειακό τομέα.
«Συνιστούμε στους επενδυτές να κατέχουν μετοχές εξόρυξης, οι οποίες επηρεάζονται από την ανάπτυξη της Κίνας μέσω της αύξησης των τιμών των μετάλλων», ανέφερε η επενδυτική τράπεζα σε σημείωμα προς τους πελάτες της .
Οι φόβοι για ύφεση
Η UBS πάντως, η οποία ήταν επίσης ανοδική ως προς τις προβλέψεις της για τον μαύρο χρυσό, εκτιμά ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη πρόβλεψή της, καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο προσφορά και οι φόβοι για ύφεση κρατούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόσφατο σημείωμα της τράπεζας, οι τιμές για το Brent μέχρι το τέλος του 2023 θα διαμορφωθούν στα 95 δολάρια το βαρέλι –από τα 75 περίπου που είναι σήμερα- έναντι 105 δολαρίων της προηγούμενης πρόβλεψης των αναλυτών της τράπεζας.
Ταυτόχρονα, προβλέπει ότι με τις περικοπές στην παραγωγή από χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ και με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω αυξημένων μετακινήσεων στο βόρειο ημισφαίριο, θα πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες αναλήψεις αποθεμάτων, αναζωογονώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για το πετρέλαιο.
Τα ρωσικά παιχνίδια
Στο πλαίσιο αυτό οι ροές ρωσικού αργού πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά, παρά τις προ μηνών αναφορές της Μόσχας ότι ως το τέλος του 2023 σκοπεύει να διατηρεί την πετρελαϊκή παραγωγή χαμηλότερα κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, στο πλαίσιο των κινήσεων του ΟΠΕΚ+ για στήριξη των τιμών.
Οι διά θαλάσσης μέσες αποστολές τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκαν για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα την περίοδο έως τις 19 Μαΐου, αγγίζοντας τα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 15% από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και έφτασαν σε νέο υψηλό από τις αρχές του 2022, όταν το Bloomberg άρχισε να τις παρακολουθεί λεπτομερώς . Με σχεδόν όλο το αργό της Ρωσίας να πηγαίνει σε Κίνα και Ινδία, οι όγκοι στην Ασία επίσης ανέβηκαν σε νέα κορυφή.
Η Ρωσία δεσμεύτηκε τον Μάρτιο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, με βάση την παραγωγή του Φεβρουαρίου, ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις και τα πλαφόν τιμών στις εξαγωγές της. Οι περικοπές στη συνέχεια παρατάθηκαν για το υπόλοιπο του έτους, σε συμφωνία και με τις μειώσεις αρκετών εταίρων της Ρωσίας στον OΠΕ+.