Η Σαουδική Αραβία δεν θα καταφέρει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, εάν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια εξέλιξη η οποία σημαίνει ότι η χώρα θα επιστρέψει σε δημοσιονομικό έλλειμμα μετά το πρώτο του πλεόνασμα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Οι τελευταίες προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού ανεβάζουν τη φετινή τιμή του πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία στα 80,9 δολάρια, αυξημένη κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο από ό,τι είχε προβλέψει τον Οκτώβριο. Αν και σημειώθηκε βελτίωση από τα δύο τελευταία χρόνια, είναι πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο 2000-2019 και έρχεται σε αντίθεση με μια καλύτερη προοπτική για ορισμένους άλλους κορυφαίους περιφερειακούς παραγωγούς ενέργειας, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η αξιολόγηση ευθυγραμμίζεται με την άποψη του Bloomberg Economics, που εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τιμή πετρελαίου πάνω από 80 δολάρια και ίσως πιο κοντά στα 100 δολάρια για να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις δαπανών και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών.
Εκτιμήσεις ανοδικής τιμής του πετρελαίου του ΔΝΤ για το 2023
Οι εκτιμήσεις αυτές επαναφέρουν τα φώτα της δημοσιότητας στην εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από τη ροή πετροδολαρίων στα ταμεία της κυβέρνησης για να τροφοδοτήσει τις δαπάνες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις δαπανηρές υποδομές. Βοηθά επίσης να εξηγηθεί μια αιφνιδιαστική απόφαση που έλαβε το βασίλειο με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του στις αρχές Απριλίου για μείωση της παραγωγής πετρελαίου από αυτόν τον μήνα για τη στήριξη των τιμών του πετρελαίου.
Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα ότι η Σαουδική Αραβία θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 1,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία της κυβέρνησης για δεύτερο συνεχόμενο πλεόνασμα που υπολόγιζε τελευταία στα 16 δισεκατομμύρια ριάλ (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Σαουδική Αραβία έχει σταματήσει να αποκαλύπτει τα προβλεπόμενα έσοδα από το πετρέλαιο.
«Τα έσοδα θα μειωθούν επειδή ο όγκος της παραγωγής θα μειωθεί», δήλωσε ο Τζιχάντ Αζούρ, διευθυντής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία.
(Οικονομικός ταχυδρόμος)