Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Κορύφωση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης μέσα στα επόμενα δύο ως πέντε χρόνια προβλέπει η McKinsey

Κορύφωση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης στα επίπεδα των 102 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα προβλέπει η McKinsey σε δύο έως πέντε χρόνια από σήμερα, ορίζοντας έτσι το απώτατο σημείο στο οποίο θα φτάσει ιστορικά.




Η εταιρεία σε νέα της έκθεση για τον κλάδο της ενέργειας αναφέρει σχετικά ότι η κορύφωση θα έρθει παρά τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη στην κατανάλωση καυσίμων μετά την πανδημία. Αν και περιφερειακά η ζήτηση επανήλθε σε μεγάλο βαθμό πλέον, δεν αναμένεται να επιστρέψει πλήρως στα προηγούμενα επίπεδα πριν το 2023.

Παράλληλα, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών και η εξοικονόμηση αναμένεται να ασκήσουν καθοδική πίεση στη ζήτηση ήδη από τα επόμενα 2-5 χρόνια.

Στο απώτερο μέλλον, η McKinsey εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο το 2050 θα είναι 35-50% χαμηλότερη από ότι σήμερα, όμως θα χρειαστεί ακόμα πιο έντονη πτώση για επίτευξη του κλιματικού στόχου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η McKinsey εκτιμά ότι η ζήτηση έχει ήδη κορυφωθεί ιστορικά στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ενώ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να φτάσει στο σημείο αυτό πριν το 2040.