Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

ΟΠΕΚ+: Βλέπει μεγαλύτερο απόθεμα σε βαρέλια το 2022, αναμένοντας βραδύτερη αύξηση της ζήτησης

Πλεόνασμα 1,9 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα (bpd) το 2022, 600.000 bpd υψηλότερο από προηγούμενη πρόβλεψη, βλέπει ο ΟΠΕΚ+, εν μέσω προσδοκιών για βραδύτερη αύξηση της ζήτησης φέτος, έδειξε έκθεση που είδε το Reuters την Τετάρτη.



Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε πριν από τη συνεδρίαση της Μικτής Τεχνικής Επιτροπής του ΟΠΕΚ+ που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, βλέπει επίσης ότι τα αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ θα υπερβούν ελαφρώς τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019 το τέταρτο τρίμηνο.

Η αναθεώρηση αντανακλά μια ασθενέστερη πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου που υιοθέτησε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) στη μηνιαία έκθεση πετρελαίου του Απριλίου.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει τώρα ότι το 2022 η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 3,67 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2022, μειωμένη κατά 480.000 βαρέλια ανά ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του.

Ο όμιλος επικαλέστηκε τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αύξηση του πληθωρισμού καθώς οι τιμές του αργού εκτοξεύονται και την επανεμφάνιση της παραλλαγής του κορονοϊού Όμικρον στην Κίνα ως λόγους για την αναθεώρηση.