Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Κομισιόν: Οι ενεργειακές επιδοτήσεις καθορίζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για φέτος- Παράταση της ρήτρας διαφυγής ως το 2023

Επέκταση της ρήτρας διαφυγής για την Ελλάδα ως το 2023 προβλέπει η νέα έκθεση εποπτείας της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε σήμερα, αν και υπό όρους.




Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναφέρει ότι "η αυξημένη αβεβαιότητα και οι ισχυροί κίνδυνοι για οικονομία υπό το πρίσμα του πολέμου, της άνευ προηγουμένου αύξησης στις ενεργειακές τιμές και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα δικαιολογούν την επέκταση της ρήτρας διαφυγής και για το 2023".

Η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023 θα παράσχει το χώρο για την έγκαιρη αντίδραση της εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής όταν χρειάζεται, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή μετάβαση από την ευρεία στήριξη στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας προς την αυξανόμενη εστίαση σε προσωρινά και στοχευμένα μέτρα και τη δημοσιονομική σύνεση που απαιτούνται για τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας.

Πέραν των παραπάνω, η Κομισιόν δίνει θετική εισήγηση για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία: «οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να μην παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της, στις 20 Αυγούστου 2022».

Παράλληλα, τονίζεται ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να διευρύνει τις δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, όπως και την ενεργειακή ασφάλεια. 

Όσον αφορά τα κυβερνητικά μέτρα για στήριξη των ενεργειακών καταναλωτών, εκτιμώνται για φέτος στο 2,3% του ΑΕΠ, όμως η επίδρασή τους στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 1,1% του ΑΕΠ, καθώς καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τα κέρδη των παραγωγών ΑΠΕ.

Καθώς οι δαπάνες αυτές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω στο εξής, οι αρχές υπολόγισαν επιπλέον ποσό 2 δις. ή 1% του ΑΕΠ στις αρχές Απριλίου. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη και η αβεβαιότητα, η Κομισιόν υποθέτει άλλο ένα 0,4% του ΑΕΠ σε σχετικές προβλέψεις για φέτος.

Η τελική πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας στα τέλη του 2022 είναι -1,9% και για το 2023 είναι πλεόνασμα 1,3%.

"Παρά το καλύτερου του αναμενόμενου αποτέλεσμα το 2021, οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Η αβεβαιότητα στις ενεργειακές αγορές αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για την πρόβλεψη διότι μπορεί να αυξήσει το κόστος των ενεργειακών επιδοτήσεων και να ασκήσει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, ακόμα και αν τα ενισχυμένα έσοδα λόγω των αυξήσεων αντισταθμίσουν σε ένα βαθμό το κόστος".

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Κομισιόν στη σημασία της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας, αλλά και στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην ανάπτυξή της. Σημειώνει ότι η απόφαση της ΡΑΕ για το ρυθμιστικό καθεστώς και την ταρίφα της αποθήκης καθυστέρησε και αναμένεται πλέον στα τέλη Μαΐου ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία παραχώρησης με τους επενδυτές. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται στα τέλη Ιουλίου και η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή στα τέλη Οκτωβρίου.