Ανοδικά κινούνται και σήμερα Τρίτη, οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση των ηγετών της ΕΕ ότι κατέληξαν σε συμφωνία αργά τη Δευτέρα για την απαγόρευση του 90% του ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του έτους.
Στις ασιατικές αγορές, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν περισσότερο από 2% στα 117,74 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 0,62% στα 122,43 δολάρια.
Το πετρελαϊκό ράλι επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες αναζητούν χρυσή τομή στη νομισματική τους πολιτική, προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τις τιμές χωρίς να πλήξουν την ανάπτυξη.
Σήμερα, αναμένονται τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη , ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών αναμένεται να καταγράψει νέο άλμα του για τον Μάιο στα επίπεδα του 7,8% σε ετήσια βάση, αυξάνοντας κι άλλο τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –ακόμη και από το εσωτερικό της- για αυξήσεις επιτοκίων.
Για τον Απρίλιο η Eurostat είχε ανακοινώσει ετήσιο πληθωρισμό 7,4%, στα ίδια επίπεδα με το Μάρτιο. Ήδη η Ισπανία μόλις ανακοίνωσε απροσδόκητο άλμα πληθωρισμού στο 8,5% για το Μάιο από 8,3% τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε για το ίδιο διάστημα ράλι τιμών 8,7% σε ετήσια βάση ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πληθωρισμό 8,1%.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 9 Ιουνίου κι εκεί όλοι περιμένουν πλέον σαφές χρονοδιάγραμμα για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι προσπάθειες αναχαίτισης των πολύ υψηλών τιμών, ιδιαίτερα καθώς το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων καλπάζουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του εμπράγκο στη Ρωσία.
Πλέον οι αγορές προεξοφλούν δύο ή τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μια. Φωνές όμως στους κόλπους της ΕΚΤ, ειδικά από τις χώρες του Βορρά όπως η Ολλανδία, δεν αποκλείουν την ανάγκη αύξηση επιτοκίων ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης στα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Η συμφωνία στις Βρυξέλλες
Η συμφωνία στις Βρυξέλλες επιλύει ένα αδιέξοδο μετά την έναρξη των συνομιλιών από την Ουγγαρία . Η Ουγγαρία είναι σημαντικός καταναλωτής του ρωσικού πετρελαίου και ο ηγέτης της, Βίκτορ Όρμπαν, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν .
Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η κίνηση στοχεύει άμεσα στο 75% των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου.
Το εμπάργκο αποτελεί μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες για την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», σύμφωνα με δήλωση της 31ης Μαΐου.
Αυτή η προσωρινή εξαίρεση καλύπτει το υπόλοιπο ρωσικό πετρέλαιο που δεν έχει ακόμη απαγορευτεί, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Συμφωνήσαμε ότι το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα το συντομότερο δυνατό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό είναι λοιπόν ένα θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε και στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αυτό που κάναμε σήμερα», είπε, αναφερόμενη στην προσωρινή εξαίρεση.
Διστακτικός ο ΟΠΕΚ
Ένας άλλος παράγοντας που υποστηρίζει τις υψηλές τιμές είναι η διστακτικότητα που επιδεικνύει μέχρι στιγμής ο ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.
Ο πετρελαϊκό όμιλος συνεδριάζει την Πέμπτη και αναμένεται ευρέως να τηρήσει το σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 400.000 βαρέλια το μήνα, στόχος που έχει τεθεί σε εφαρμογή από πέρυσι.
(Οικονομικός Ταχυδρόμος)