Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Βαρβιτσιώτης: Ανάγκη για ευελιξία των κρατών μελών της ΕΕ στα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη ευελιξία έτσι ώστε κάθε κράτος μέλος να μπορεί να επιλέξει τα κατάλληλα εργαλεία και να κάνει τις αντίστοιχες παρεμβάσεις στη δική του εσωτερική αγορά ενέργειας, ανάλογα με το δικό του ενεργειακό μείγμα , προκειμένου να ελαφρύνει την επιπτώσεις που έχει η ενεργειακή κρίση στους πολίτες του, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε κοινές δηλώσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βασίλ Γκεοργκίεφ και την υφυπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Δεν θέλουμε οι πολίτες μας να πληρώσουν υψηλό τίμημα. Δε θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε διλήμματα: ειρήνη ή αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου ή φθηνή ενέργεια ή πράσινη ενέργεια. Θέλουμε να έχουμε φτηνές, πράσινες και ειρηνικές ενεργειακές πηγές», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Δεσμευόμαστε για αποδέσμευση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα πρέπει να συμβεί φυσικά, με τον βέλτιστο τρόπο, χωρίς να επηρεαστεί η ζωή των πολιτών μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενεργειακή διαφοροποίηση και οι δυνατότητες της περιοχής, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στις έρευνες που πρόκειται να κάνει η Ελλάδα που μπορεί να προσθέσουν νέα αποθέματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και να αποτελέσουν νέα πηγή ενεργειακών πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη, αναβιώνοντας έτσι το τριμερές σχήμα συνεργασίας των χωρών της περιοχής.

ΥΦΥΠΕΞ Ρουμανίας: Σημαντική η Αλεξανδρούπολη για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση υπογράμμισε από την πλευρά της η υφυπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν.

Η ανάγκη απεξάρτησης από τη Ρωσία, η οποία εξάρτηση μας δείχνει με σκληρό τρόπο πώς πρέπει να λάβουμε πολύ γρήγορα μέτρα για να εξαλείψουμε αυτή την ευαλωτότητα της Ευρώπης και υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τα ενεργειακά πρότζεκτ της Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη για την ενεργειακή ασφάλεια όλης της περιοχής.