Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Εξαίρεση από το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου της ΕΕ ζητούν Βουλγαρία, Τσεχία και Σλοβακία - Αντίθετη η Ουγγαρία

Η Βουλγαρία θα επιδιώξει εξαίρεση από το προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, εάν επιτραπούν τέτοιες εξαιρέσεις, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Capital.



Η ΕΕ έχει προτείνει ένα σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία ως μέρος ενός νέου γύρου κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία την Τετάρτη σχετικά με το εμπάργκο, αλλά θα μπορούσαν να πλησιάσουν σε μια συμφωνία σε μια συνάντηση την Πέμπτη, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες

Νωρίτερα το energypress έγραψε για το θέμα:

Η Τσεχία θα επιδιώξει μια περίοδο εξαίρεσης από το προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κερδίζοντας χρόνο για την αύξηση της χωρητικότητας των αγωγών, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Petr Fiala, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτή την απόφαση (για τις κυρώσεις που περιλαμβάνουν εμπάργκο στο πετρέλαιο), δεδομένου ότι η Τσεχία θα έχει κάποια εξαίρεση μέχρι να αυξηθεί η χωρητικότητα των πετρελαιαγωγών που μπορούν να παραδώσουν πετρέλαιο στην Τσεχία", δήλωσε ο Fiala.

"Προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την εξαίρεση για δύο, ίσως και τρία χρόνια", πρόσθεσε.

Και η Σλοβακία επιθυμεί μια τριετή μεταβατική περίοδο για να μπορέσει να εφαρμόσει σταδιακά το προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Richard Sulik, σύμφωνα με το Reuters.

Η Σλοβακία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου, υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσε ο Sulik, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει εξαίρεση για να της δοθεί χρόνος να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου.

Αντίθετη με το εμπάργκο η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καθώς αυτό θα κατέστρεφε την ενεργειακή της ασφάλεια, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Peter Szijjarto, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, με μια μάλλον σύντομη προειδοποίηση, στην περίπτωση της Ουγγαρίας το τέλος του επόμενου έτους", δήλωσε ο Szijjarto, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα στην τρέχουσα μορφή τους.

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμφωνήσει με τα μέτρα αυτά μόνο αν οι εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγού εξαιρούνταν από τις κυρώσεις, δήλωσε ο ίδιος.